Wat is SEO en hoe werkt het?

Jouw website vindbaar maken in de zoekmachines doe je door het toepassen van SEO, Search Engine Optimization. Het is helaas niet iets wat je even gauw doet. Echter je kan wel zelf beginnen met de basis goed hebben. Ook een SEO specialist of – optimalist (lees de SEO uitleg) zal beginnen met het in orde maken van de technische basis.

SEO vindbaarheid zoekmachines

Vindbaar in de zoekmachines

In dit artikel meer over hoe je vindbaar in zoekmachines bent.

  • Wat is SEO
  • Basistermen
  • Zoekwoorden
  • Teksten en afbeeldingen
  • RankMath

Wil je niet verder lezen vraag dan meteen je gratis download aan.

Technische SEO

Hoewel de technische SEO meer is dan alleen het optimaliseren van de snelheid is de snelheid optimalisatie wel één van de belangrijkste aspecten. Een langzame website is niet alleen niet prettig voor je bezoekers maar mensen haken af. Ook google kan je zien als een bezoeker van je website. Een heel kritische websitebezoeker. Om de snelheid van je website te kunnen optimaliseren moet je eerst wat van de techniek weten.

Snelheid optimalisatie

In Jip en Janneke taal uitgelegd is je website opgebouwd uit code. Waar je bezoekers teksten en foto’s zien in een mooie layout ‘zien’ google, de servers en internet code. Al die code samen zorgen voor de layout dat wat men ziet. Bij het opstarten of het aanroepen van een website moet al die code geladen worden. Je kan je voorstellen dat dit lang kan duren. Zeker als er animaties en een grote hoeveelheid informatie en afbeeldingen geladen moeten worden.

Dit proces wil je graag versnellen en soms zelfs delen uitstellen. Dit doe je het makkelijkste en beste via het installeren en instellen van een goede caching plugin. Een caching plugin voegt bestanden samen en zorgt dat sommige bestanden wat later geladen worden zonder dat de bezoekers daar erg in hebben. Een caching plugin zorgt er ook voor dat niet alles steeds opnieuw geladen hoeft te worden maar slaat informatie op in de cache voor later gebruik.

Media optimalisatie

Een veelgemaakte fout is om foto’s nadat ze gemaakt zijn direct te uploaden naar de mediabibliotheek van je website. Een langzame website wordt in 80% van de gevallen vooral veroorzaakt door te grote media bestanden. Verklein, comprimeer, je foto’s voor uploaden naar je website én geef ze meteen de juiste benaming mee. Na uploaden naar je website kan je desgewenst nog gebruik maken van een media optimalisatie plugin maar pas in ieder geval Webpexpress toe. Hiermee push je je media bestanden op een snelle manier het web op.

Basistermen van SEO

In dit artikel ga ik ervan uit dat je website gebouwd is, de technische SEO goed ingesteld staat en bij de bouw rekening is gehouden met een juiste conversie optimalisatie. Ik richt me vooral op de On-page SEO en beknopt SEO onderzoek.

Waar moet ik op letten bij een nieuwe website?

Bij het bouwen van een nieuwe website dien je dus niet alleen te letten op een mooie layout en de mooie uitstraling maar ook of je website wel gevonden zal gaan worden in de zoekmachines. Je dient je website aan te melden bij Google en Bing. Denk dan onder andere aan Google Search Console en Analytics. Houd ook rekening met een goede conversie optimalisatie. Je hebt er niets aan als je je website heel goed vindbaar hebt gemaakt maar voorts is het voor je bezoekers niet duidelijk wat je aanbiedt, wat men bij jou kan ‘krijgen’ of hoe men dat kan krijgen/afnemen.

De basistermen die je het meeste tegen zal komen binnen SEO zijn:

  • Focus zoekwoord = Het belangrijkste zoekwoord van die pagina of bericht
  • SEO titel = Pagina titel welke zichtbaar is in de zoekresultaten
  • Meta omschrijving = Korte inhoud omschrijving van de pagina
  • Alt tag = de ‘SEO’ naam en omschrijving die je aan de afbeelding meegeeft
  • Schema = De opbouw van de pagina, zoekmachines weten waar het over gaat
  • Content AI = Artificial Intelligence, SEO opgemaakte teksten door een robot
SEO-vindbaar-in-zoekmachines-teksten-typemachine

Zoekwoorden

Je kent het vast wel de term ‘zoekwoorden’ maar wat zijn nu eigenlijk zoekwoorden? Kortom: Wat zijn zoekwoorden, wat zijn goede zoekwoorden en wat zijn de juiste zoekwoorden voor mijn website? Je vraagt je wellicht af: “Hoe kan ik de zoekwoorden vinden die mijn klanten gebruiken om mijn soort diensten te vinden?” Je moet dan eerst weten wat zoekwoorden zijn.

Zoekwoorden: dit zijn de woorden en/of korte zinnen waarop jij gevonden wilt worden door de zoekmachines.
Goede zoekwoorden: beantwoorden de vragen: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.

Juiste zoekwoorden zijn er niet maar je kan wel onderzoeken wat het beste aansluit en wat je concurrenten doen.

Handige (gratis) zoekwoorden tools:

SEO-vindbaar-in-zoekmachines-zoekwoorden

 

Teksten en foto’s optimaliseren

Uiteindelijk gaat het bij on-page SEO om de content van je website. Hierboven heb ik het gehad over de voorbereidingen en uitleg voor jouw beste content. Nu gaan we het hebben over de inhoud en hoe je die het beste kan maken en opbouwen.

Teksten optimaliseren

Teksten zijn uit – beeldmateriaal is in!

Dit is waar maar net als google foto’s leest door de juiste teksten die jij hebt meegegeven, leest google ook de inhoud van je website meerdere keren per dag. Teksten zijn uit – maar wel belangrijk voor je SEO!

Op je website heb je je pagina’s staan. Dit zijn informatieve teksten welke weinig veranderen. Daarnaast kan je blogberichten maken. De zoekmachines zijn ‘gek’ op berichten en geven deze, mits voorzien van goede content, een hoge zoekwaarde mee. Echter altijd geldt een goede voorbereiding is het halve werk.

Voorbereiding schrijven teksten:
  • Wat voor blog of pagina wil je gaan maken: gericht op Google, een marketing pagina of wil je direct contact leggen met je bezoekers
  • Bedenk van te voren goed wat de titel en onderwerp zijn
  • Wat is je belangrijkste zoekwoord en wat zijn aanvullende zoektermen
  • Maak alvast een indeling met koppen en subkoppen
  • Bedenk ook wat de interne- en externe linken moeten gaan worden. Zorg dat hier structuur in zit

Klein uitstapje naar conversie optimalisatie: beantwoord direct bij binnenkomst op je website ook weer de 6 belangrijke vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe!

Tips voor schrijven teksten

  • Teksten moeten er toe doen en waardevolle content bevatten
  • Elke pagina moet een uniek onderwerp hebben met een uniek focuswoord
  • Maak niet te ingewikkelde en te lange zinnen maar kort en duidelijk
  • Gebruik op elke pagina minimaal 1 interne en 1 externe link
  • Maak gebruik van synoniemen en vermijd de lijdende vorm
  • Maak veelvuldig gebruik van overgangswoorden
  • Maak niet te lange alinea’s en paragrafen maak goed gebruik van koppen

Afbeeldingen optimaliseren

Al eerder heb ik genoemd hoe afbeelding technisch goed up te loaden naar je website. Geef direct na het uploaden je afbeelding ook een Alt-tag mee. Dit is niet alleen goed voor je vindbaarheid maar ook voor de toegankelijkheid van je website. Mensen met een visuele beperking die gebruik moeten maken van voorleesapparatuur kunnen hiermee de afbeeldingen ook ‘zien’. De alt tekst wordt namelijk voorgelezen. Plaats hier dan ook een duidelijke en waarheidsgetrouwe korte omschrijving wat er te zien is op de afbeelding.

RankMath SEO plugin

Ik werk sinds enkele jaren eigenlijk alleen nog maar met de SEO plugin van RankMath. Al in de gratis versie heb je veel mogelijkheden en kan je al veel toepassen op je website. In de pro versie is deze plugin naar mijn mening de beste momenteel op de markt.

RankMath geeft niet alleen inzichten of jij je zoekwoorden en meer goed verwerkt hebt in je content maar ook heeft het veel overzichten. Zo kan je bijvoorbeeld je totale ranking aflezen maar ook per zoekwoord. Je kan zien welke pagina’s/berichten goed scoren en welke minder goed. Je krijgt ook tips hoe dit op te lossen en aan te passen. Je kan ook zien of en wat geïndexeerd wordt door Google. Indien pagina’s niet geïndexeerd worden kan je deze rechtstreeks via RankMath laten indexeren.

Dit laatste is heel makkelijk omdat je vanuit je WordPress dashboard al een vrij volledig inzicht hebt in je Google Analytics en Search Console dashboard. Uiteraard is dit niet volledig en geven deze beide diensten zelf nog veel meer inzichten en aanbevelingen. Ook de SEO analyse is een waardevolle toevoeging van RankMath omdat deze heel goed aangeeft hoe je technische- en on-page SEO te verbeteren.

Nog enkele off-page SEO tips

Als toetje geef ik je nog enkele off-page SEO tips mee. Je kan er buiten je website om ook zelf wel het een en ander aan doen dat jouw website beter gevonden gaat worden. Waarde krijgt voor de zoekmachines.

Deel je blogberichten ook op je social media accounts. Doe dit met een korte pakkende inleiding. Je kan ook jouw blogberichten automatisch plaatsen op social media met behulp van een plugin: Uncanny automator. Je kan mensen ook vragen jouw blogberichten te delen of men kan zich ‘abonneren’ op jouw blogberichten. Dit kan via Follow.it, hier kan men een account aanmaken en aangeven van welke websites zij informatie willen ontvangen bij nieuwe content.

Maak een google business account aan en koppel deze aan je website. Wel moet je deze af en toe van content voorzien. Tot slot verzamel backlinks. Dit zijn links naar jouw website toe. Tegenwoordig kan je hier uitgebreide en dure pakketten voor kopen maar je kan hierin ook zelf al veel doen door klein te beginnen en connectie te maken met collega’s.

Gratis SEO download

Heb je dit artikel met interesse gelezen en wil je dit zelf gaan toepassen op jouw website. Dat kan en het mooie is, je hoeft niet elke keer mijn website te openen om alles na te lezen. Je kan hieronder de gratis download aanvragen. Hierin staat alles nog eens overzichtelijk aangegeven én krijg je bovendien een mooie aanbiedingen. Hoe makkelijk en leuk is dat!

PS: wil je nooit meer een nieuw artikel missen meld je dan aan bij Follow.it