SEO optimalisatie

Voor de zoekmachines en laten we het maar gewoon noemen, voor google, is het niet zo belangrijk hoe je website eruit ziet. Google wil vooral dat de website goed leesbaar is, dat je goed kan navigeren én dat deze ook nog enige snelheid heeft. SEO optimalisatie van je website is voor een goede vindbaarheid én functionaliteit derhalve een vereiste voor jouw website.

SEO optimalisatie via google analytics

5 tips voor seo optimalisatie

  1. Foto’s zijn vaak de grootste boosdoener bij trage websites. Verklein de foto’s voordat je deze upload. Zorg ook voor een goede plugin voor de optimalisatie.
  2. Zorg voor goed leesbare teksten met niet te lange zinnen en vermijd de passieve vorm.
  3. Zorg voor voldoende tekst per pagina in combinatie met afbeeldingen.
  4. Gebruik per pagina unieke zoekwoorden.
  5. Maak gebruik van hyperlinken op elke pagina.

Optimalisatie foto’s voor je website

Het begint ermee dat je gemaakte foto’s moet verkleinen voordat je deze upload naar je mediabibliotheek van je website. Hiervoor zijn diverse programma’s die je kan gebruiken. Als extern programma kan je bijvoorbeeld kiezen voor TinyPng. In de gratis versie kan je een beperkt aantal foto’s per keer optimaliseren. Zelf gebruik ik echter Irfanview welke geïnstalleerd is via Windows 10. Ik vind het een makkelijk en gebruikersvriendelijk interface hebben.

Let er bij het verkleinen van de foto’s op dat je deze in verhouding verkleind waarbij je de verhoudingen gelijk laat. Bedenk ook van te voren waarvoor je de foto wilt gaan gebruiken. Foto’s voor header mogen wat groter zijn dan foto’s die je wilt plaatsen op een pagina. Verklein foto’s tot een formaat van ongeveer 250 á 350 Kb gemiddeld. Een ander belangrijk aspect is om de foto meteen de gewenste naam en omschrijving mee te geven. Bijvoorbeeld “Portugalore – SEO optimalisatie” en niet “IMG892”.

Foto’s invoegen op je website

Tot slot moeten de foto’s nog op je website geplaatst worden. Voor een goede optimalisatie van je website en dus een goede SEO optimalisatie is het van belang dat je de foto’s na het uploaden nogmaals optimaliseert. Hiervoor zijn diverse goede plugins welke je kan gebruiken. Ik werk zelf het prettigste met SMUSH en wederom TinyPng.

Optimalisatie teksten voor je website

Voor de optimalisatie van je website voor Google is het belangrijk om korte duidelijke zinnen te gebruiken. Gebruik ook niet teveel moeilijke woorden. Vermijd vooral het gebruik van passieve zinnen. Passieve zinnen zijn bijvoorbeeld zinnen met het werkwoord ‘worden’. Ook het gebruik van koppelwoorden zoals bijvoorbeeld: ook, en, daarom zijn belangrijk om voldoende te gebruiken. Voor een goede SEO optimalisatie is daarom dan ook enige kennis van de Nederlandse taal wel belangrijk. Beheers jij de Nederlandse taal in geschrift minder goed dan is het wellicht een verstandige keuze om hier iemand voor in te schakelen.

Een ander belangrijk punt is het gebruik van kopteksten en ook logisch opgebouwd. Daarnaast is het gebruik van van paragrafen ook een belangrijk punt voor de optimalisatie van je website.

Goede balans tussen tekst en afbeeldingen

Tegenwoordig is het tijdperk van de visualisering. Wij leven met beelden en niet met teksten. Echter google en andere zoekmachines zijn gek op teksten. Voor een goede SEO optimalisatie is het verstandig om naast foto’s ook voldoende teksten te verwerken. Een richtlijn is voor pagina’s 300 tot 600 woorden en voor berichten is dat 600 tot 1500 woorden. Echter zorg er daarbij ook wel voor dat het inhoudelijk goede tekst is.

In combinatie met foto’s en ander beeldmateriaal op je pagina en in je posts krijg je al gauw waardevolle content. Waardevolle content is waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Voor een goede SEO optimalisatie is het ook van belang dat je de foto’s tekst meegeeft. Zoals al eerder gezegd geef je de foto voor het uploaden een naam mee. Echter na het uploaden en/of invoegen in je bericht kan je de foto ook nog een alt tag meegeven.

Google kan namelijk foto’s niet lezen. Zij kan niet zien wat er op de afbeelding staat. Middels de alt tag kan dat wel. De alt tag is dan ook belangrijk voor een goede SEO optimalisatie omdat je hier korte relevante inhoudelijke tekst kan plaatsen over de afbeelding.

Gebruik zoekwoorden voor google

Zoekwoorden! Je hebt de term vast wel gehoord. Echter waar vind je ze en hoe gebruik je ze? Het gebruik van zoekwoorden zijn voor google heel belangrijk en daarom dus ook voor je SEO optimalisatie. Grofweg kan je 2 dingen aanhouden:

  • Bepaal het belangrijkste zoekwoord voor je pagina. Hierbij kan het zoekwoord ook een korte zin van bijvoorbeeld 3 of 4 woorden.
  • Bepaal op welke zoekwoorden je over het geheel genomen gevonden wilt worden door de zoekmachines.

Zoekwoorden en het gebruik ervan zijn wellicht één van de belangrijkste zaken binnen de SEO optimalisatie. Het voert te ver om er hier heel diep op in te gaan. Daarom hier alleen enkele tips hoe je de gewenste zoekwoorden kan gebruiken binnen jouw website.

Gebruik van zoekwoorden voor google

Als je voor je blogbericht of je pagina je belangrijkste zoekwoord hebt bepaald zorg er dan voor dat deze ook in de meta omschrijving komt te staan. Laat bovendien je permalink van je pagina beginnen met dit zoekwoord en verwerk deze in de SEO titel van de pagina. Om dit te realiseren kan je gebruik maken van plugins als Yoast SEO of RankMath. Beide zijn goede plugins om je te helpen bij je SEO optimalisatie.

Daarnaast kan je de zoekwoorden die terugkerend zijn en waarop je graag gevonden wilt worden door je hele website terug laten komen. Maak hiervoor een lijstje van ongeveer 20 zoektermen. Gebruik hiervoor zowel enkele woorden als korte zinnetjes van 3 á 4 woorden.

Maak gebruik van hyperlinken

In een eerder blog heb ik al geschreven over hyperlinken en het belang ervan voor google. Interne linken helpen google bijvoorbeeld begrijpen hoe jouw website in elkaar zit. Het maakt het ook makkelijker voor bezoekers om te zoeken. Dit waardeert google dan weer. Besteed daarom dan ook tijd aan het toevoegen van voldoende steekhoudende en relevante linken in je bericht.

Zoals eerder gezegd wegen externe linken zwaarder dan interne linken. Nu is het al goed dat je door middel van externe linken verwijst naar andere belangrijke content op het internet. Je geeft daarmee aan dat andere pagina’s belangrijk zijn. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als er ook externe linken naar jouw website toe komen. Dit noemen we backlinks. Het verzamelen van backlinks heet linkbuilding.

Linkbuilding

Even kort ingaan op linkbuilding. Linkbuilding is een soort complimentjes krijgen over je website. Men plaatst deze complimenten op hun eigen website en verwijzen zo naar jouw website. Dit kan je zelf al snel regelen door binnen je netwerk te vragen om een link naar jouw website te plaatsen op de website van je relatie. Echter voordat je hiermee aan de gang gaat check eerst eens wat je al hebt voor backlinks. Hiervoor zijn vele tools op het internet te vinden maar deze 2 vind ik fijn werken: Ahrefs en Neilpatel. Dit zijn beiden sowieso fijne tools/websites om je te helpen bij de SEO optimalisatie van je website.

SEO optimalisatie backlinks meten voor linkbuilding
Neilpatel Ubersuggest SEO optimalisatie backlinks voor linkbuilding

Tot slot over de SEO optimalisatie

Dit is slechts het topje van de ijsberg. Er valt veel te schrijven, te vertellen en te ontdekken over SEO optimalisatie. Het is een altijd aan veranderingen onderhevig proces en ook nooit klaar. Je kan nooit zeggen “mijn website is SEO geoptimaliseerd, ik ben klaar!”. Google bezoekt jouw website meerdere keren per dag. Google houdt van veranderingen. Geen veranderingen betekent een penalty en een mindere SEO score. Check je website derhalve regelmatig en blijf deze optimaliseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *