Website teksten

In een vorige bericht over SEO optimalisatie heb ik al eens het belang van goede website teksten aangestipt. In dit artikel ga ik dieper in op een aantal aspecten van deze website teksten.

Portugalore website teksten e1609615562175

Een foto zegt niet altijd alles!

Website teksten hoe belangrijk zijn ze?

Je kent vast wel de uitdrukking “fotos zeggen meer dan woorden”. Dit is vaak helemaal waar. Echter voor een website ligt dit genuanceerder. Als je een website maakt wil je doorgaans ook dat deze gevonden, bezocht én gelezen wordt door mensen. Website teksten zijn dan een belangrijk hulpmiddel. Je vindt website teksten op meerdere plaatsen terug op een website pagina. Ik behandel de 4 belangrijkste plekken:

Pagina content
De inhoud van je pagina: de website tekst
SEO titel
De titel van je pagina voor de zoekmachines
Meta omschrijving
De omschrijving van je website tekst voor de zoekmachines
Alt omschrijving
De tekst/omschrijving van je foto

Zijn deze website teksten alle vier echt belangrijk voor mijn website? Ja dat zijn ze zeker. Allevier, maar wel alle vier op een andere wijze.

Pagina content

We beginnen bij het schrijven van website teksten met de pagina content. Dit is de tekst die men werkelijk ziet en leest als men de pagina bezoekt. Je hebt vast weleens de term zoekwoorden gehoord. Zoekwoorden zijn belangrijke woorden die terugkomen op de pagina, daar waar de tekst eigenlijk omdraait. Heb je al ontdekt wat mijn belangrijkste zoekwoord is voor deze pagina? Heb je geen idee hoe je de zoekwoorden bepaalt, neem dan eens een kijkje op één van de vele tools die hiervoor zijn. Er zijn ook gratis tools die in basis prima voldoen.

Verlies echter nooit uit het oog dat je niet voor de zoekmachines schrijft maar voor je bezoekers. Google en andere zoekmachines worden steeds intelligenter en zullen de website dan ook scannen op goede inhoudelijke website teksten. Op content die er toe doet. Het is daarom altijd een evenwicht zoeken tussen deze twee “bezoekers”.

SEO titel

De SEO titel is een net zo belangrijk deel van je teksten als de content zelf. Dit is de titel waarop je gevonden hoopt te worden in de zoekmachines. De SEO titel bevat dan ook je belangrijkste zoekwoord van de pagina. De SEO titel is kort, niet te kort en krachtig. Het gebruik van een getal, een leesteken en een krachtig woord zijn aan te bevelen.

Als je weinig of geen kennis van code hebt dan is het handig om hier een plugin voor te gebruiken. Ik heb zelf jaren Yoast SEO gebruikt maar ben een klein jaar geleden geheel over gestapt naar RankMath. De gratis versie is al zeer uitgebreid maar met de Pro versie zijn de mogelijkheden en toepassingen zeer groot.

Meta omschrijving van je website teksten

Hoe laat je nu zoekers op het internet kort en krachtig weten waar jouw pagina of artikel over gaat? Dit doe je via de meta omschrijving! In feite is de meta omschrijving een korte samenvatting van je website teksten. Per pagina of artikel gebruik je een aparte meta omschrijving. In combinatie met de SEO titel verleidt het de website bezoeker om juist voor jouw pagina te kiezen. Zelfs als je niet als eerste of bovenste zoekresultaat verschijnt. Als jouw tekst, je meta omschrijving, pakkender en meer informatief is dan kiest men alsnog voor jou.

Welke tekst zet je dan in je meta omschrijving? In ieder geval laat je daar ook je belangrijkste zoekwoord weer terugkomen. Verder vertel je kort en krachtig in 2 zinnen waar de pagina of artikel over gaat. Waarom moet men juist jouw pagina openen en lezen? Hoewel ik RankMath prefeer heb ik een hele duidelijke en mooie video gevonden van Yoast SEO die een goede uitleg geeft over SEO titels en meta omschrijvingen. In duidelijke Jip en Janneke taal.

Alt teksten

Tot slot nog iets over de alt teksten op een pagina en in een artikel. Alt teksten wijken iets af van bovenstaande maar zijn niet minder belangrijke website teksten. Wat zijn alt teksten en waar vind je die?

Alt teksten zijn eigenlijk de website teksten van je fotos en andere media. De alt teksten maken je website ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. De alt tekst kan namelijk voorgelezen worden door voorleesapparaten. Zo weten mensen met een visuele beperking ook wat er op een foto te zien is. Dit geeft meteen aan waar je alt tekst over dient te gaan: het vertelt iets over de afbeelding en natuurlijk komt ook hier je belangrijkste zoekwoord weer te voorschijn.

Alt teksten voor je fotos kan je rechtstreeks toevoegen aan je foto. Hier heb je geen plugin of andere tool voor nodig. Lees hoe je fotos op de beste wijze plaats op je website in mijn blog over SEO optimalisatie. Ben je klant van Portugalore dan kan je ook een gratis handout krijgen.

website teksten en letters en letterbrij
Website teksten 3

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan je naam en emailadres achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.