Portugalore webdesign
Wat zijn plugins?
Om goed te kunnen begrijpen wat plugins nu eigenlijk zijn moet je eerst weten hoe een WordPress website is opgebouwd. Om te beginnen is daar WordPress zelf, het content management systeem waarin de website is geschreven. Dit noem ik ook vaak de fundering. De fundering alleen is geen huis daar heb muren en het raamwerk voor nodig. In webdesign taal noemen we dat thema’s, kant en klaar of op maatgemaakt.
Kant en klare thema’s wil niet zeggen dat je daar niets meer aan kan veranderen. Je kan deze vaak naar hartelust stylen en aanpassen, alleen de basis ligt min of meer vast. Dit thema is je casco huis. Je kan ook de kleuren bepalen en de indeling van je kamers. Kleuren, lettertypen, kolomindelingen, homepagina en/of landingspagina, footer, menu en sidebar. Nadat je dit allemaal hebt bepaald, uitgezocht en ingedeeld ben je er nog niet. Je gaat je huis vullen met content, inhoud. In ons geval met teksten, foto’s en video’s. Nu is je huis, je website, pas klaar.
Hoe zit het nu met die plugins?
Nu komen dan ook pas de plugins om de hoek kijken. Plugins zijn kleine stukjes extra software die ervoor zorgen dat alles wat jij zo zorgvuldig hebt opgebouwd en ingericht goed blijft. Plugins zorgen voor optimalisatie van je website. Zij zorgen er ook voor dat ongenode gasten geen toegang krijgen tot jouw website. Dat alles snel en opgeruimd blijft en dat je vindbaar bent en blijft in de zoekmachines. Verder zijn plugins erg handig als je bijzonderheden wilt toevoegen aan je website. Voor de meeste mensen is het niet haalbaar om in de codetaal van je website te schrijven. Dit doet een plugin dan voor jou. Wel zo fijn.
Welke plugin moet ik zeker installeren?
Er zijn duizenden en duizenden plugins. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor of meerdere plugins. Het is zeker af te raden om voor alles een plugin te installeren op je WordPress website. Elke plugin vraagt een beetje ruimte en kracht van je WordPress website en gaat dus ten koste van de snelheid. Je wilt juist de snelheid van je website verbeteren, want dat verbetert weer de zichtbaarheid en vindbaarheid van je WordPress website. Hieronder per onderwerp een aantal suggesties en toelichtingen voor (noodzakelijke) plugins. Het gaat hier wel om mijn persoonlijke ervaring en mening. Een andere webdesigner heeft andere inzichten en zal wellicht ook een andere plugin adviseren.
Voor veiligheid en bescherming
Niemand zit te wachten op spam op zijn/haar WordPress website. Evenmin op hackers en andere ongenode gasten. Kan je dit tegengaan dan? Ja natuurlijk heb je nooit 100% garantie maar je komt wel al een aardig eindje in de goede richting. Heb je mijn webinar gevolgd dan weet je dat ik hier ook al wat zaken genoemd heb.
Cleantalk: Deze antispam plugin kan je 30 dagen gratis gebruiken en daarna kan je deze aanschaffen. Het is een supergebruikersvriendelijke plugin die jouw WordPress website beschermt tegen indringers en spam. Kosten nog geen € 10,00 per jaar.
Akismet: Ook een veelgebruikte WordPress plugin is Akismet. Akismet is beperkter dan Cleantalk maar beschermt prima tegen spam op contactformulieren en reacties. Je moet een API sleutel bij Akismet.com op te halen om hem te gebruiken zodra hij geactiveerd is. Bedrijven en commerciële website moeten een bijdrage betalen.
Updraft Backup: Het beste is om altijd, elke dag, een backup te maken van je WordPress website. Niet binnen je website zelf want kan je om één of andere reden niet meer inloggen dan kan je ook niet bij je backup. Maak hoe dan ook altijd een backup via je hosting provider. Echter het kan geen kwaad nog een tweede optie achter de hand te hebben. Dan is deze plugin uit de vele mogelijke plugins voor backups een goede keuze. Met Updraft kan je kiezen of je backup opslaat binnen WordPress of in een externe opslagomgeving.
Snelheid en SEO optimalisatie
WP Optimize: Één van de belangrijkste dingen van elke website is de snelheid. Snelheid bereik je onder andere door een goede caching van je website. Het optimaliseren en verkleinen van javascript en css bestanden. Het vertraagd laden van grote afbeeldingen en nog veel meer. Ook hier zijn weer vele plugins voor. Behorend tot één van de betere is WP Rocket. Echter persoonlijk vind ik die ook prijzig. Ik heb een goed alternatief, na veel uitproberen, gevonden in WP Optimize. Voor elke cache plugin geldt echter dat een goede instelling van ‘levensbelang’ is. Stel je de plugin verkeerd in dan kan het je website zelfs trager maken.
Smush en TinyJPG: Tussen deze 2 plugins kan ik niet goed kiezen. Beide hebben voor- en nadelen maar dan heb ik uiteindelijk toch een lichte voorkeur voor TinyJPG. Dit omdat via deze plugin je ook online eerst je foto’s kan bewerken voordat je ze upload naar je website. De foto’s worden ook beter gecomprimeerd. Echter de functie lazy loaden zit standaard bij Smush aan boord.
SEO optimalisatie:
Yoast SEO en RankMath: Voor de meeste extra functionaliteiten heb je legio keuze aan plugins. Dit geldt niet voor de SEO optimalisatie van je website. Dit lijkt raar want dit is één van de belangrijkste functionaliteiten die je bijna wel moet toevoegen wil je website zinvol zijn. Een goede SEO geoptimaliseerde website zorgt voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines en daarmee voor een hogere conversie op je website.
Yoast SEO is een goede en degelijke basis SEO plugin van Nederlandse bodem. De plugin is bij uitstek geschikt als je nog niet veel ervaring hebt met SEO optimalisatie en neemt je redelijk aan de hand mee. RankMath daarentegen is een veel lichtere plugin, dus helpt mee aan een snellere website, en heeft veel mogelijkheden standaard aan boord. Je moet daarentegen wel meer op de hoogte zijn wat SEO is en hoe dit toe te passen. Echter weet je deze plugin goed te gebruiken dan zie je je website stijgen in de zoekmachines.
Contactformulieren
Contactform7: Een echte basisplugin met meer dan voldoende mogelijkheden voor een volwaardig contactformulier op je website. Mogelijkheid tot versturen van automatische bevestiging naar inzender én naar webmaster. Er zijn diverse aanvullende plugins om dit contactformulier nog beter te laten functioneren. Nadeel is dat je voor een betere functionaliteit en uiterlijk wel wat moet weten van html.
Gravityforms: De keizer onder de contactformulieren is met recht Gravityforms. Behalve dat je middels een makkelijk drag en drop systeem eenvoudige formulieren kan maken bestaat ook de mogelijkheid voor oneindig veel uitbreidingen. Zoals de mogelijkheid ‘als-dan’ en rekenmodules. Het is een betaalde plugin, veel add-ons zijn gratis maar er zijn ook aanvullende betaalde add-ons mogelijk.
Caldera forms: Een goed alternatief voor eerder genoemde Gravity forms is Calderaforms. Deze gratis plugin is een aanvulling voor je WordPress website. Het is een gratis plugin met daarin opgenomen de basis mogelijkheden van zijn grote voorbeeld. Deze plugin is lichter in gewicht dan Contactform7 en zal daarom de snelheid van je website verbeteren als je deze plugin zal gaan gebruiken.
Dit is slechts een kleine opsomming van de plugins die je nodig hebt op je WordPress website of waar je gebruik van kan maken. Hoe een plugin te installeren en in te stellen daar binnenkort meer over. Onthoud echter één ding alvast: op een enkele uitzondering na kan een plugin pas zijn werk goed doen als deze ook goed ingesteld is. Alleen installeren is niet voldoende!