Regelmatig bereikt mij de vraag: “Hoe kan ik zelf een WordPress website maken?”. Als webdesigner ga ik natuurlijk graag voor jou aan de gang. Echter het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om dit te kunnen laten doen.

Zelf je WordPress website maken

Beslis jij nu om zelf een WordPress website te gaan maken dan heb je een aantal zaken echt nodig. Alsook een goed stappenplan hoe het een en ander aan te pakken. Dit artikel is een uitbreiding op de webinar die ik al eens heb gegeven over je eigen WordPress website maken.

Domeinnaam en WordPress hosting

Het begint met het kiezen van de juiste domeinnaam. De domeinnaam is dat wat bovenin de balk getoond wordt: https://portugalore.com. Het kiezen van een goede domeinnaam hangt af van een aantal factoren. Echter neem hier de tijd voor. Het is altijd te doen maar niet wenselijk om achteraf je nieuwe website te verhuizen naar een andere domeinnaam.

  • Je begint met bedenken wat voor soort website je wilt, bijvoorbeeld:
    • Commercieel (.com)
    • Informatie (.info)
    • Vooral op de Nederlandse markt gericht (.nl)
  • Vervolgens bedenk je een pakkende naam
    • Niet te kort (minimaal 8 karakters)
    • Niet te lang (maximaal 24 karakters)
    • Bij voorkeur zonder leestekens
    • De naam moet direct iets zeggen over je product, jezelf of over je website
    • Wees onderscheidend
  • Zorg dat je naam bij je logo past of andersom natuurlijk.

De volgende stap in het proces is het kiezen van de juiste hostingprovider. Hier regel je de registratie van je domeinnaam, je WordPress hostingpakket én je SSL certificaat. Ook regel je bij je hostingprovider je professionele emailadres(sen) en de backups van je website. De hostingprovider is derhalve een belangrijke schakel voor je website. Besef dat goedkoop in dit geval vaak duurkoop is. Ik werk graag samen met Mihosnet en Sitiweb. Beiden bieden snelle en persoonlijke service, zijn geen al te grote bedrijven en daardoor betrokken bij hun klanten. Hun pakketten zijn bovendien volledig en technisch goed.

WordPress, thema en plugins

WordPress is een cms (contentmanagementsysteem) – het is de basis van een website. In feite is het niets meer dan een stukje software om informatie te delen op internet. Een CMS is de fundering, je kan hier als je ervaren bent veranderingen in aanbrengen en naar je hand zetten.

Daarom zijn er Thema’s en Plugins. Thema’s zijn gemaakt voor de layout van een website, hier leg je het uiterlijk van de website mee vast. Thema’s zijn bewerkbaar zonder de fundering (WordPress) aan te tasten. Plugins zijn gemaakt om functionaliteiten toe te voegen. Dit zonder de fundering (WordPress) en het uiterlijk (Thema) aan te tasten.

WordPress thema kiezen

Als je een WordPress website gaat maken heb je een thema nodig. Er zijn duizenden en duizenden thema’s. Je kan kiezen uit gratis of een betaald thema. Een thema kiezen is vrij lastig. Kies je een vrij eenvoudig thema met alle vrijheden om zelf alles op te bouwen? Of kies je voor een thema waarbij alles al vastligt en jezelf alleen nog maar hoeft te vullen? Of ga je voor de gulden middenweg?

Kijk bij collega’s en op het internet rond naar websites die je aanspreken. Ik geef mijn klanten ook altijd die opdracht mee. Aan de hand van hun top 5 kijk ik dan naar de gebruikte thema’s en de mogelijkheden. Soms ziet iets er heel mooi uit maar is sterk verouderd of geen WordPress website. In dat laatste geval kan je wel iets gaan nabouwen maar dit is veelal maatwerk. Niet erg handig als je net begint met zelf een WordPress website maken.

Ik werk zelf heel graag met Avada met hun eigen Fusion builder. Een thema welke ruim 80 demo websites gratis meelevert evenals de eigen builder. Je hoeft trouwens niet te starten met een demo. Je kan ook vanuit het niets zelf gaan opbouwen. Avada is een betaald thema maar je betaalt eenmalig nog geen € 60 en krijgt levenslang updates.

Ik snap het dat het aanlokkelijker is om met een gratis thema te beginnen als je jouw WordPress website gaat maken maar realiseer je dat de themabouwers van gratis thema’s ook zomaar kunnen stoppen met updaten. Behorend tot de meest betrouwbare themabouwers/uitgevers behoort wel Themeforest. Zij bieden honderden thema’s aan.

Plugins voor je WordPress website

Met een WordPress website maken krijg je ook te maken met plugins. Dit zijn kleine toegevoegde stukjes software die het mogelijk maken om extra functionaliteiten of layout mogelijkheden toe te voegen. Over plugins die je zeker nodig hebt, heb ik al eerder een artikel geschreven. Hieronder nog even de belangrijkste op een rijtje die voor elke website wel gelden:

  • Plugin voor veiligheid en antispam op en via de website: Cleantalk (betaald) en Akismet (gratis)
  • Voor je on-page en deels technische SEO optimalisatie: Yoast of RankMath. Beiden kan je starten met de gratis versie en uitbreiden met de betaalde versie. Mijn voorkeur heeft verreweg RankMath: lichter voor je website en veel meer standaard functionaliteiten.
  • Plugin voor foto optimalisatie, ook belangrijk voor je technische SEO optimalisatie. Ik kies vaak Smush of Tiny JPG. Echter ik neig er steeds meer naar om over te stappen naar Imagify voor al mijn eigen websites omdat deze beter samenwerkt met de caching plugin.
  • AVG kan je goed in orde maken met de plugin GDPR van Webtoffee.
  • Caching plugin voor de snelheid van je website. Verreweg de beste is WP Rocket (betaald). In de gratis varianten gebruik ik daar waar mogelijk WP Optimize echter deze werkt niet met elke combinatie van hostingprovider en thema goed samen.
WordPress-website-maken-tekening

Branding, teksten en foto’s

Tot slot ben je aanbeland bij de inhoud. Wellicht is dit het punt dat het voor jouw gevoel pas begint. Echter zorg dat eerst al het voorgaande goed staat en goed ingesteld is. Je begint dan met een technisch goede basis waarop je verder kan gaan bouwen.

Branding en route

Bedenk wat je kleuren, je lettertype en de route op je website zal moeten zijn. Ga je een WordPress website maken dan heb je vaak al een logo. Kies voor deze kleuren en lettertype om zo eenduidig en herkenbaar te zijn. Herkenbaarheid is heel belangrijk.

Maak een ‘plattegrond’ op papier van je website. Hoe kunnen jouw bezoekers makkelijk navigeren naar de verschillende pagina’s. Hoe moet je menu eruit komen te zien. Houd ook rekening met voldoende zogenaamde Call to Action mogelijkheden.

Kleuren en typografie

Tot slot kies je de kleuren en de typografie voor jouw WordPress website. Let erop dat je kiest voor een duidelijk leesbaar lettertype. Ook al is dat misschien wat minder speels of vrolijk. Een strakker lettertype maakt je website toegankelijk ook voor mensen met een visuele beperking. Beperk je tot maximaal 3 bij elkaar passende lettertypen: voor je websitenaam, voor je koppen en één voor je teksten.

Houd rekening met de contrasten voor je kleurkeuzen. Hoe hoger het contrast van je website hoe toegankelijker je website is. Nu is natuurlijk wit/zwart het grootste contrast maar ook erg saai en zakelijk. Probeer donker/licht goed met elkaar af te wisselen.

wordpress-website-maken-kleuren

Teksten en foto’s

Tot slot ga je de teksten en foto’s toevoegen op je website. Probeer dit meteen goed te doen. Dit bespaart je een hele hoop extra werk achter. Schrijf SEO geoptimaliseerde teksten en verklein je foto’s voordat je die upload naar je website.

Meer tips over SEO teksten en SEO optimalisatie vind je in mijn blog hierover.