Keuzes maken -Beslissingen nemen

Keuzes maken en beslissingen nemen. Het lijkt hetzelfde maar is het niet helemaal:

Keuze. Een keuze is het resultaat van een cognitief proces. Hierbij weegt men de voor- en nadelen van meerdere keuzemogelijkheden tegen elkaar af. Een keuze resulteert in de selectie van een van de meerdere keuzemogelijkheden.Portugalore keuzes maken

Beslissingen nemen. Wanneer we bewust tussen twee of meer mogelijkheden kunnen kiezen, moeten we een beslissing nemen. De beslissing valt vrij gemakkelijk wanneer we de keuze hebben tussen een positief en een negatief alternatief. (bron: encyclo.nl)

Keuzes maken in webdesign

Zoals de bovenstaande foto al laat zien: er is niet één goede weg, net als er ook geen foute wegen zijn. Dit geldt voor alles wat je doet in het leven. Elke dag weer maak je keuzes en neem je beslissingen op basis van de gemaakte keuzes. Bij het maken van een website is dit niet anders. Ook als jij het laten maken van een website uitbesteed aan een webdesigner moet je keuzes maken. Het begint al met wie je kiest voor het maken van jouw website.

Je zult je afvragen maakt het uit dan wie mijn website maakt? Jazeker wel. Hoewel alles draait om techniek, CMS, plugins en codes is het een heel creatief proces. Het eerste deel beheers ik als webdesigner uitstekend. Echter het tweede deel is een samenspel tussen webdesigner en opdrachtgever. De opdrachtgever geeft (doorlopend) input over kleuren, lettertype, layout, teksten en foto’s. De webdesigner verwerkt deze input en komt met adviezen en tips. Adviezen en tips die leiden naar een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

Welke beslissingen op weg naar jouw website

Het proces begint met het registreren van je domeinnaam en het hosten van je website bij een provider. Samen met jouw kijk ik of een naam geschikt is als domeinnaam. Hier zijn diverse tools voor welke ik hiervoor inzet. Als ook een klein zoekwoorden onderzoek. Voor de registratie en de hosting werk ik graag samen met Mihosnet. Een kleinere maar zeer fijne provider met een goede klantenservice.

Dan komt het belangrijkste deel: de layout van je website. Hoe wil je dat jouw website eruit komt te zien. Hierbij houd ik sterk rekening met het feit of jij na de oplevering zelf de website wilt onderhouden. Sommige thema’s, de opbouw van een website, zijn erg ingewikkeld. Hierdoor is het minder makkelijk om zelf je website te onderhouden als je hier geen ervaring mee hebt. Op basis van jouw wensen en mogelijkheden maak ik een voorselectie van geschikte thema’s. Hier kan jij dan een keuze uit maken. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Wellicht heb jij een aantal websites die je heel mooi vindt. Samen kunnen we dan beslissen om hetzelfde thema te nemen of een vergelijkbaar thema te kiezen.

Hoe gaan we verder?

Terwijl jij je buigt over je teksten en foto’s, houd ik me bezig met de hele opzet van jouw website. In deze fase overleggen we veelvuldig én maken we samen voortdurend keuzes en nemen we beslissingen. Over de kleuren, het lettertype, de indeling, het logo, het aantal pagina’s en ook over de inhoud. Hierbij krijg jij voortdurend keuze mogelijkheden om uit te kiezen. Jouw keuzes en wensen verwerk ik in het design van de website. Hierbij rekening houdend met software, plugins, voor veiligheid, snelheid en optimalisatie, privacy en bescherming. Ook zorg ik al in deze fase voor de vindbaarheid van je website. Hiervoor krijg je tips en handvaten voor de teksten en foto’s.

Samen maken we dit creatieve proces door. Een proces van brainstormen en overleggen om tot een mooi eindresultaat te gaan komen. Je bent hierbij zelf jouw inspirator voor de teksten en de foto’s. Echter ook hierin geef ik je tips en help je mee om naar een goed eindresultaat te komen.

Beslist de webdesigner over jouw website

Ja in zekere zin wel maar anderzijds geheel niet! Je vraagt je wellicht af hoe dat kan? Het is toch jouw website in wording en niet die van de webdesigner? Dat klopt helemaal. Echter het is tevens ook het visitekaartje van de webdesigner. Met andere woorden de naam van mijn bedrijf hangt aan jouw website vast. Het creëren van een website is een samenspel tussen beiden. Het is een oneindige cirkel van samenspel, samenwerking, keuzes maken en beslissingen nemen. Een creatief proces. Ik heb daarom voor mezelf een heel belangrijk besluit genomen:

samenspel webdesign keuzes maken en beslissingen nemen

Ik ga alleen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Dit bereik ik door met klanten samen te werken die mij energie opleveren. Klanten die samen met mij het creatieve proces aangaan van het maken van hun website. Hiermee wil ik ook mijn klanten de energie en enthousiasme geven om zelf een belangrijk deel uit te maken van het creëren van hun eigen website. Met als eindresultaat een mooie en doeltreffende website én een blij en goed gevoel voor zowel mijn klant als ook voor mezelf!

Tot slot

Ik heb getwijfeld over de inhoud van dit bericht. Echter de reden om dit te delen is dat ik zelf ervaar dat het belang van een goede samenwerking weleens onderschat wordt. Het ontwerpen en bouwen van een website is een doorlopend communicatief proces. Het is geen 3-stappenplan: Opdracht – werk in uitvoering – Oplevering gereedgekomen website.

Het middengedeelte ‘werk in uitvoering’ is een creatief proces waarin communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer cruciaal is. Waarbij wij samen keuzes maken en beslissingen nemen gebaseerd op enerzijds wensen en anderzijds de mogelijkheden. Dit artikel is derhalve een blog geworden om het belang van samenwerking te onderstrepen bij het realiseren van een website. Een website die geheel voldoet aan jouw wensen! Alsook een website die goed vindbaar zal zijn voor de zoekmachines zodat jij de door jouw gewenste bezoekers op je website mag begroeten.

De volgende keer ga ik het hebben over keuzes maken bij het starten van een Alojamento Local. Wil je meer informatie over Portugalore en haar diensten, neem dan contact op.