Kennisbank

Kennisbank2025-01-05T16:46:17+00:00

Kennisbank Portugalore

In deze kennisbank van Portugalore vind je antwoorden op veelgestelde vragen in alle drie de pijlers van Portugalore: Webdesign & SEO, Alojamento Local en emigratiezaken.

Hoe schrijf ik goede SEO teksten?2025-01-05T16:14:50+00:00

Als ik hier een kant en klaar antwoord op zou hebben dan is deze kennisbank WordPress overbodig. Echter goede SEO teksten hangen samen van vele factoren. Het begint met een zoekwoorden onderzoek. Vervolgens verwerk je de gewenste zoekwoorden in je teksten.

Het schrijven van goede website teksten is niet zomaar gedaan. Houdt rekening met gebruik van kopteksten, opbouw, interne – en externe linken. Een goede pagina is opgebouwd uit goede SEO tekst (inhoud), meta teksten, SEO titel en Alt teksten voor de media componenten.

Hoe optimaliseer ik mijn foto’s?2025-01-05T16:13:45+00:00

Voor een snelle website is het belangrijk dat je media bestanden geoptimaliseerd zijn voor het uploaden naar je website. Dit kan je doen door een programma te installeren waarmee je foto’s kan bewerken. Je kan ook gebruik maken van bijvooorbeeld online programma als Tinyjpg.

Verklein je media bestanden tot maximaal ca. 250 Kb en zorg dat de afmetingen overeenkomen met de grootte van de plek op je website waar je ze wilt plaatsen. Maak je gebruik van mijn diensten voor webdesign & SEO dan krijg je van mij altijd een handout. De kennisbank WordPress voorziet niet in deze handout.

Hoe kan ik mijn website sneller maken?2025-01-05T16:12:54+00:00

Je kan je website onder andere sneller maken door het gebruik van een goede caching plugin. Ik geef de voorkeur aan WP- Rocket (betaald) of WP optimize (gratis). Het vergt wel geduld en uitproberen wat de beste instellingen zijn. Stel alles zoveel mogelijk in.

Als blijkt dat je website dan niet meer goed wordt weergegeven ga dan testen waar het fout gaat. Je snelheid kan je meten met een programma als Gmetrix. Hierin krijg je ook precies te zien waar de verbeterpunten nog zijn. Veelal zal het gaan om optimalisatie van je media bestanden en betere caching.

Heb je naar aanleiding van dit item van de kennisbank WordPress nog vragen neem dan gerust contact op.

Hoe herkent Google mijn website2025-01-05T16:12:00+00:00

Herkent google jouw website vanzelf? Nee dat gaat niet vanzelf. Webdesign & SEO optimalisatie houdt ook in dat de website aangemeld moet worden bij google. Dit doe je door een account aan te maken bij Google Search Console of tegenwoordig kan dit ook bij Google Tag Manager. Ik geef de voorkeur aan Search Console. Hier verifieer je je website middels een code.

Als jouw website geverifieerd is door Google dan kan je een sitemap indienen in Search Console. Als je dit goed doet is dat eenmalig en hoef je dat niet voor elke pagina die je nieuw maakt opnieuw te doen. In deze kennisbank WordPress zal ik niet de stappen geheel uitleggen. Als ik het webdesign voor een klant doe zit dit er standaard in.

Wat zijn goede SEO plugins?2025-01-05T16:10:27+00:00

Er zijn ,meerdere SEO plugins. Ik beperk me hier in de kennisbank WordPress tot 2 stuks. Yoast SEO en RankMath. Nadat ik jarenlang zelf altijd Yoast heb gebruikt op al mijn websites en voor klanten ben ik begin 2020 overgestapt op RankMath. Yoast SEO is makkelijker in te stellen en geeft middels gekleurde bolletjes duidelijke houvast hoe je je pagina’s etc beter kan optimaliseren.

Yoast is zeker gebruikersvriendelijk en een goede plugin voor beginners. Yoast SEO heeft echter als nadeel dat zeker in de gratis versie er veel minder mogelijkheden aanwezig zijn. Dit ten opzichte van RankMath.

RankMath is een zeer uitgebreide SEO plugin en zeker in de betaalde versie alle mogelijkheden om jouw website volledig SEO te optimaliseren. De prijsstelling is ook prima: $59 per jaar voor meerdere websites. De plugin is bovendien licht in gewicht en vertraagd je website derhalve minimaal.

Wat is SEO eigenlijk?2025-01-05T16:08:48+00:00

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization. In het Nederlands is dat zoekmachine optimalisatie. In de kennisbank WordPress hoort SEO zeker thuis. Het is het hart van je website. Zonder goede SEO heb je een aardig naslagwerk of opslagplaats voor jezelf gemaakt maar trek je geen bezoekers. Althans geen vreemden en onuitgenodigde gasten. In basis bouw je een website omdat je informatie wilt delen of iets wil aanbieden op internet. Al bij het bouwen van een website dien je rekening te houden met de basis SEO. De SEO opbouw van elke website bestaat uit 3 componenten: techniek, inhoud en autoriteit.

Is de AVG ook voor mij?2025-01-05T16:09:13+00:00

Kort en krachtig is het antwoord ja! In deze kennisbank WordPress licht ik het kort toe. Sinds 25 mei 2018 geldt in Europa de GDPR of in het Nederlands de AVG: algemene verordening gegevensbescherming. Hierin is precies vastgelegd hoe men met de persoonsgegevens van anderen om moet gaan. Ook webdesign & SEO moeten hieraan voldoen. Belangrijkste voorwaarden zijn: cookiemelding en -beleid, privacybeleid, SSL certificaat, volledige naam- en adresgegevens, KVK en BTW nummer in Nederland en vergelijkbaar voor andere landen binnen Europa.

Wat is het verschil tussen een pagina en een bericht?2025-01-05T16:05:25+00:00

Als webdesigner merk ik dat er voor mijn klanten soms een onduidelijk verschil is tussen pagina en bericht. Webdesign is echter een kwestie van logisch opbouwen. Kortweg gezegd is een pagina vrij statisch en hierop plaats je vaste informatie die je middels een menu rechtstreeks toont. Zoals bijvoorbeeld deze kennisbank WordPress. Berichten bevatten meer inhoud en gaan over een specifiek onderwerp. Zie het als een uitgebreide kennisbank WordPress maar dan krijgt elk onderwerp een eigen bericht. Berichten worden gerangschikt in categorieën en niet rechtstreeks getoond in een menu. Dit kan wel maar is vanuit webdesign en SEO oogpunt niet raadzaam.

Moet ik mijn website updaten?2025-01-05T16:04:29+00:00

Ja voor de veiligheid van je website is het heel belangrijk dat je deze update. Updaten van een website bestaat uit diverse onderdelen. Grotendeels zit dit aan de kant van je website zelf. Een klein deel doe je via je provider maar dit is wel een belangrijk onderdeel. De meeste providers zorgen echter dat dit gedeelte voor jou in orde is. Dat is namelijk je PHP versie. Zorg altijd dat deze bijgewerkt is. Een te lage PHP versie kan er voor zorgen dat je website ‘kapot’ gaat. In deze kennisbank WordPress voert het te ver om hier uitgebreid op in te gaan. Update je website altijd in deze volgorde: plugins – thema – WordPress zelf. Het updaten is niet alleen belangrijk tegen hackers en tegen spamaanvallen maar ook voor het technisch goed functioneren van je website.

Welke plugins heb ik zeker nodig?2025-01-05T16:02:26+00:00

Er zijn een aantal categorieën plugins die je zeker nodig hebt voor jouw WordPress website. Denk zeker aan een plugins voor veiligheid. Ook een plugins voor optimalisatie mogen niet ontbreken: media compressie, snelheid en caching. Zelf installeer ik ook altijd een plugin voor een contactformulier en natuurlijk voor SEO optimalisatie. Wil je weten welke plugins ik installeer. Lees dan het artikel over plugins voor je WordPress website.

Hoe kies ik een thema voor mijn website?2025-01-05T16:00:34+00:00

Het belangrijkste wat je jezelf moet afvragen is of je nadat je website klaar is deze zelf wil gaan onderhouden en bijhouden. Hoe handig ben je hierin en hoe leuk vind je dat? Er zijn een aantal manieren om een thema te kiezen. Je kan direct bij bekende themabouwers kijken naar voorbeelden. Themeforest biedt heel veel thema’s, allemaal betaald, aan.

Voor klanten die zelf niet heel erg bekend zijn met WordPress en thema’s raad ik vaak een thema aan van Cryout Creations. Zij maken gebruiksvriendelijke thema’s die allen eerst in een gratis versie te downloaden zijn.

Veel van hun thema’s kunnen uitgebreid worden naar een betaalde versie voor meer mogelijkheden. Een andere optie is om op internet te kijken naar websites die je mooi vindt. Vervolgens kun je kijken of het een WordPress website is én of deze met een voorgebouwd thema gemaakt is.

 

Hoe bouw ik mijn website op?2025-01-05T15:58:22+00:00

Een WordPress website bestaat uit een aantal bouwstenen. Te beginnen met het content management systeem WordPress. Vervolgens kies je voor een thema of voor een kaal systeem wat je opbouwt met een builder. Je kan hier ook een mix in maken. Zelf werk ik graag met Avada als kaal thema met hun eigen builder: Fusion builder. Vervolgens kan je extra mogelijkheden toevoegen met plugins.

Wat is WordPress?2025-01-05T15:51:05+00:00

WordPress is het content management systeem waarin je website wordt opgebouwd. Dit content management systeem is gebaseerd op PHP, CSS en HTML. WordPress is het meest gangbare content management systeem.

Mag ik maaltijden en drank verkopen?2025-01-05T16:52:19+00:00

Het is niet toegestaan om maaltijden en drinken te verkopen binnen de Alojamento Local vergunning. Ontbijt is alleen toegestaan als dit is opgenomen in de kamerprijs. Er mag geen apart bedrag voor ontbijt gerekend worden.

Zijn er bouwvoorschriften waar ik rekening mee moet houden?2025-01-05T16:51:45+00:00

Jazeker. Naast dat er natuurlijk een woonvergunning moet zijn. Moeten ook de tekeningen overeenkomen met de werkelijkheid van de bouw van de AL. Er zijn verordeningen voor de kamergrootte die varieëren van 6,5 m2 tot 12 m2 waarbij er uitzonderingen en andere maatvoeringen gelden voor hostels. Er moeten voldoende sanitaire voorzieningen zijn. Ook moet er goedgekeurd drinkwater en een goedgekeurde riolering/septictank zijn.

Zijn er voorwaarden voor hygiëne en veiligheid?2025-01-05T16:51:00+00:00

Ja die zijn er. Denk bijvoorbeeld aan een branddeken, brandblusser, rookmelders. Echter ook op hygiënisch vlak zijn er diverse regels waaraan je moet voldoen. Uiteraard moeten de normale hygiëne normen in acht worden genomen. Na de corona uitbraak zijn er extra hygiëne voorwaarden bijgekomen. Zo moeten er voldoende vloeibare zeep en desinfecterende gel zijn in alle sanitaire en openbare ruimten. Zoals badkamer, wc maar ook de keuken, centrale hal en andere openbare ruimten.

Zit er op mijn kamerprijzen ook IVA?2025-01-05T16:49:27+00:00

Dit is afhankelijk van je jaarlijkse omzet. Zijn de inkomsten uit Alojamento Local de enige inkomsten en verhuur voor minder dan € 14.500 dan hoef je geen IVA af te dragen en dus te berekenen. Echter heb je nog meer inkomsten in Portugal (anders dan uit loondienst) dan wordt dit bij elkaar opgeteld. Het totale bedrag mag niet boven de € 14.500 per jaar komen. Kom je daarboven uit dan moet je IVA aangiften gaan doen én 6% IVA berekenen over je kamerprijzen.

Moet ik sociale premies betalen?2025-01-05T16:48:40+00:00

Het is verplicht om je aan te melden bij de Segurança Social. Afhankelijk van de Alojamento Local vorm ben je ook premieplichtig. Echter niet alle Alojamento Local vormen zijn premieplichtig maar je bent dan wel verzekerd voor de sociale wetgeving en kan je bedrijf aanmelden als microbedrijf.

Hoe zit het met verzekeringen?2025-01-05T16:48:00+00:00

Buiten de normale verzekeringen als opstal- en inboedelverzekering en een algemene wettelijke aansprakelijkheid verzekering is ook een multirisico verzekering verplicht. Hiermee ben je onder andere verzekerd als door de commerciële activiteit gasten schade of zelfs invaliditeit oplopen.

Is er ook een belangenvereniging?2025-01-05T16:47:04+00:00

Ja die is er: de ALEP. Bij het jaarlijkse lidmaatschap is niet alleen de verplichte multi riskverzekering in begrepen maar zij ondersteunen bij juridische en fiscale vraagstukken. Geven webinars, hebben een nieuwsbrief, komen op voor de accommodatie eigenaren en beschikken over veel informatie. Via je lidmaatschap kan je ook gebruik maken op veel kortingen bij bedrijven en organisaties.

Mag ik bovenop de kamerprijs extra kosten in rekening brengen?2025-01-05T16:36:10+00:00

Ja dit mag en die vallen onder hetzelfde IVA regime als de eigenlijk overnachtingsprijs van 6%. Je kan hierbij denken aan een extra kinderbedje of toeslag voor een huisdier. Ook is het mogelijk om transfer aan te bieden mits dit binnen de algemene wet- en regelgeving is toegestaan omtrent personenvervoer.

Moet ik mij melden bij de Finanças?2025-01-05T16:35:20+00:00

Ja als je gaat starten met de Alojamento Local dien je de activiteit aan te geven bij de Finanças. Afhankelijk van gekozen bedrijfsvorm én boekhoudvorm moet je aangifte doen van inkomsten, uitgaven en belastingen.

Moeten alle gasten gemeld worden bij de SEF?2025-01-05T16:34:27+00:00

Nee niet alle gasten hoef je te melden bij de SEF. Alle gasten welke zich niet kunnen identificeren met een Portugees identificatie bewijs moet je melden bij de SEF. Let op dit geldt voor elke individuele gast van het gezelschap.

Hoeveel nachten mag ik per jaar verhuren?2025-01-05T16:22:11+00:00

Hoewel een standaard verblijf uitgaat van maximaal 30 dagen is het toegestaan om maximaal 365 dagen aaneengesloten aan dezelfde huurder te verhuren. Voor langere termijn verhuren rekent men onder de lange termijn verhuur en is aan andere wet- en regelgeving onderhevig. Middellange termijn verhuur, van 183 dagen tot 365 dagen, geeft de huurder ook al meer rechten dan korte termijn verhuur. Derhalve wordt geadviseerd om altijd onder de 183 dagen grens te blijven.

Heb ik een klachtenboek nodig?2025-01-05T16:21:18+00:00

Ja elk commercieel bedrijf in Portugal is verplicht een papieren klachtenboek, livro de reclamações te hebben. Voor veel beroepsgroepen en activiteiten is er ook de plicht van het hebben van het digitale klachtenboek. Vakantieverhuur waaronder Alojamento Local dient ook een digitaal klachten boek te hebben. Het niet hebben van dit digitale- en papieren klachtenboek kan leiden tot hoge boetes.

Hoeveel belasting moet ik betalen over de inkomsten?2025-01-05T16:20:04+00:00

Als eerste is er een onderscheid of je wel of niet fiscaal resident bent in Portugal. Als fiscaal resident heb je een belastingvrije som voor de inkomstenbelasting. Als niet-fiscaal ingezetene heb je deze belastingvrije som niet en betaal je 25% inkomstenbelasting over het belastbaar inkomen.

Het belastbaar inkomen is afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm en boekhoudvorm. Afhankelijk van de gekozen vorm betaal je of inkomstenbelasting over 35% van je omzet of je betaalt inkomstenbelasting over je werkelijke nettowinst. Het is derhalve een kwestie van goed uitrekenen wat in jouw situatie het beste te kiezen is.

Moet ik een complete administratie voeren?2025-01-05T16:19:16+00:00

Nee dit is niet verplicht voor de Portugese instanties. In Portugal heb je afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm, doorgaans een Lda of eenmanszaak, de mogelijkheid te kiezen voor een versimpelde boekhouding of een uitgebreide boekhouding. Natuurlijk is het voor je eigen inzichten wel belangrijk om een administratie bij te houden.

Heb ik een vergunning nodig voor korte termijn verhuur?2025-01-05T16:18:29+00:00

Ja je bent verplicht om je accommodatie aan te melden bij de RNT, het registratiebureau voor toerisme in Portugal. Aanmelden kan vrij eenvoudig via het E-balcão van je gemeente. Waarbij je alle benodigde documentatie meestuurt. Binnen 10 werkdagen krijg je bericht waarin je of direct je AL nummer krijgt of er om aanvullende informatie gevraagd kan worden. Het niet hebben van een vergunning kan leiden tot extreem hoge boetes.

Heb ik recht op een uitkering?2025-01-05T17:00:06+00:00

Nee als je geen rechten hebt opgebouwd of gaat opbouwen heb je geen recht op welke uitkering dan ook vanuit Portugal. Wel bestaat er de mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden om een uitkering (anders dan pensioen/AOW) uit Nederland te behouden.

Kan ik mijn auto gratis invoeren?2025-01-05T16:59:19+00:00

Nee je kan je auto of ander voertuig niet helemaal gratis invoeren. Het voert in deze kennisbank emigratie te ver om op de details in te gaan. Je kan echter op je verhuisboedel zonder invoerrechten 1 voertuig invoeren. Deze moet aantoonbaar 6 maanden voor uitschrijving uit Nederland op jouw naam hebben gestaan. Je moet bovendien aantonen dat je die 6 maanden ook daadwerkelijk woonachtig bent geweest in Nederland.

Hoe kan ik een fiscaal nummer krijgen?2025-01-05T16:58:34+00:00

Een fiscaal (NIF) nummer vraag je aan bij de Finanças. Je kan online een afspraak laten maken door iemand die al een NIF nummer heeft en woonachtig is in Portugal.  Deze persoon moet ook met je meegaan naar de finanças. Heb je nog geen vast adres in Portugal dan staat deze persoon ook als ‘postadres’ vermeld op je formulier. Dit kan je laten wijzigen nadat je een eigen adres hebt in Portugal.

Hoe zit met de ziektekosten?2025-01-05T16:58:00+00:00

Elke ingezetene in Portugal heeft recht op de gratis staatszorg. Dit is ongeacht nationaliteit of paspoort. Hiervoor dien je jezelf aan te melden bij de Centro de Saude. Je krijgt een formulier wat je altijd bij je dien te hebben voor medische zorg. De aanvraag duurt ca 3 weken. Gratis is niet helemaal waar. Je betaalt per doktersbezoek een klein bedrag. Net als voor een recept. Je krijgt korting op medicijnen.

Moet ik mij inschrijven in Portugal?2025-01-05T16:57:11+00:00

Als je langer dan 3 maanden in Portugal verblijft dan moet je je inschrijven als resident. Dit gebeurt bij de câmara van de gemeente waar je (tijdelijk) woont. Hiervoor heb je onder andere je NIF (fiscale nummer) nodig en een bewijs van de Junta da Freguesia dat je daadwerkelijk woonachtig bent in de gemeente. Natuurlijk moet je ook een identiteitsbewijs mee. Vaak wordt er ook gevraagd om een document van uitschrijving uit Nederland. Dit is voor Europese onderdanen niet verplicht.

Jouw vraag niet gevonden in de kennisbank? Heb je nog aanvullende vragen? Laat een berichtje achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Kennisbank

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ga naar de bovenkant