Je wilt directe boekingen via je website en geen boekingen via OTA’s. In mijn klantenkring heb ik ook veel accommodatie eigenaren. Mensen die doorgaans een kleinschalige accommodatie aanbieden voor vakantieverhuur. Sommigen van hen hebben al een website als zij bij mij komen. Een veel gehoorde vraag c.q. opmerking is “wij hebben een prachtige website die goed functioneert maar we krijgen eigenlijk zelden directe boekingen via de website. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.  

directe boekingen boven ota's Directe reserveringen via channel

 

 

Directe boekingen vanaf het begin?

Hoewel de eerste klap een daalder waard is blijft het wel een utopie dat je direct vanaf dag 1 uitsluitend directe reserveringen zal hebben. Het is zeker een mooi streven om uiteindelijk uitsluitend te gaan voor rechtstreekse boekingen. Eerst even wat begrippen uitleg. Wat zijn rechtstreekse boekingen? Dit zijn reserveringen die rechtstreeks via je eigen website gemaakt worden. Dit klinkt vrij simpel maar hier zit wel een heel netwerk achter. Want hieronder verstaan we ook reserveringen die binnenkomen na doorlinken van andere websites en social media. Echter de uiteindelijke boeking vindt altijd plaats via je eigen website of boekingssysteem.

Een andere term die ik al een keer heb gebruikt is OTA’s. Wat zijn nu OTA’s? Dat is vrij duidelijk. De letterlijke betekenis is Online Travel Agency of te wel een online reisbureau. Als je nog even mocht twijfelen dan is dat wel weg met namen als Booking, Airbnb, Expedia, HomeAway en vele anderen. Al deze OTA’s berekenen hoge commissies aan de accommodaties en soms ook aan de gasten. Dit is voor publicatie, bemiddeling, promotie, innen van betalingen en meer functionaliteiten. Het klinkt erg mooi want je krijgt reserveringen binnen en alles is geregeld. Jij hoeft alleen je gasten nog maar te ontvangen.

OTA’s alle nadelen op een rij

Je ziet ik ben niet erg positief over de OTA’s hoewel er heus voordelen zijn. Het is zeker een voordeel dat je zelf na aanmelden en aanmaken van je accommodatie weinig meer hoeft te doen aan de vermelding op hun platform. De boekingen kunnen vanzelf binnen gaan komen en alles is afgehandeld door de OTA. Je kan zelfs verschillende platformen voor vakantieverhuur nog wel aan elkaar koppelen zodat je geen dubbele boekingen krijgt.

Echter de nadelen zijn veel groter en wegen niet op tegen het gemak van de voordelen. Daarbij als jij een goede channelmanager gebruikt dan is dat voordeel van de OTA ook alweer opgeheven. Een groot nadeel is dat je bij alle OTA’s veel geld kwijt bent aan commissie. Het minimum is doorgaans wel 15% en sommigen zitten daar nog royaal boven. Wil je wat extra’s, dan betaal je ook meer commissie. Bij sommige OTA’s heb je ook niet de volledige zeggenschap over je content. Men genereert de omschrijvingen voor jou op basis van de ingevulde faciliteiten en andere zaken. Booking is hier een goed voorbeeld van.

Een ander probleem bij de OTA’s is de doorgaans slechte bereikbaarheid én slechte communicatie. Daarbij is de gast koning maar jij als partner, waar ze toch hun geld aan verdienen, bent meer de knecht. Geschillen worden zelden in het voordeel van de accommodaties beslecht. Gasten mogen onterechte slechte reviews schrijven waar men alleen met een diplomatiek antwoord op mag reageren.

Wie zijn je ideale gasten?

Echter het allergrootste nadeel van de OTA’s is wel dat je niet je ideale gasten krijgt. De gasten die bij jou en jouw filosofie passen. Die bijna naadloos in jouw accommodaties vloeien. Natuurlijk krijg je ook via de OTA’s leuke, lieve en fijne gasten maar het is veel meer afwachten. De vermelding van je accommodatie op een OTA’s geeft geen sfeerimpressie van jouw accommodatie.

Het is allemaal gelijk voor alle accommodaties en alleen foto’s maken het verschil. Het communiceren met gasten via een OTA is doorgaans kort en zakelijk. Communicatie met gasten die gaan voor directe boekingen via je website kan al ruim van te voren beginnen. Soms bouw je al een band met deze gasten op ruim voor hun aankomst in je accommodatie.

Ideale gasten uit directe boekingen

Ideale gasten komen doorgaans voort uit directe boekingen. Het zijn de gasten die zich kunnen vinden in de sfeer van je website. De foto’s én de teksten, jouw teksten! Echter ook in de layout, de aankleding en opbouw van de website. Daarnaast zijn het mensen die je vaak al volgen op social media als Facebook. Deze gasten gaan zich identificeren met jouw accommodatie. Zij zijn benieuwd hoe het er uit ziet in het echt. Gaan vragen stellen via social media of via de mail. Mijn persoonlijke ervaring met mijn eigen Bed and Breakfast is dit weliswaar wat meer tijd kost maar zoveel energie terug geeft. Gasten via directe boekingen zijn zeker mijn ideale gasten.

Hoe krijg je directe boekingen?

Er zijn vele manieren om jouw ideale gasten via directe boekingen te krijgen. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet welke ik ook zal toelichten.

  1. Voor mij staat met stip op 1 een technisch goed geoptimaliseerde website!
  2. Maak gebruik van Social media.
  3. Mond tot mond reclame.
  4. Investeer in netwerken.
  5. Maak op je google my business account ook een website aan.
  6. Zet google search console en analytics in om meer informatie te krijgen.
[collapse id=”collapse_0b9d-c1c2″ scheme=”dark-2″][citem title=”Goede website” id=”citem_da39-2d3c” open=”false”]

Directe boekingen via je website

Als jouw website goed in elkaar steekt en goed SEO geoptimaliseerd is dan is jouw vindbaarheid vele malen groter. Mijn vorige blog artikel ging hier ook over. Bedenk waarop je gevonden wilt worden. Wat zijn jouw zoekwoorden? Investeer in een goede website. Vaak kiest men voor een gratis builder waarop redelijk snel en met groter gemak snel een website gemaakt is.

Echter deze builders hebben beperkte mogelijkheden. Denk hierbij niet alleen aan layout maar ook aan het toevoegen van extra software (plugins) voor meer mogelijkheden. Vergeet ook niet om voldoende Call to Actions te plaatsen op logische plaatsen. Daarnaast is het bij deze builders zeer beperkt om SEO optimalisatie goed en uitgebreid toe te passen.[/citem]
[citem title=”Social Media” id=”citem_baf7-8aba” open=”false”]

OTA’s versus Social Media

Ook bij social media ben je afhankelijk van een andere partij. Kort gezegd als facebook of Instagram ermee stopt dan ben jij ook al je content kwijt. Inclusief je volgers en likers. Net als ooit, lang geleden bij Hyves gebeurde. Ik weet nog dat ik vreselijk vond want zonder Hyves kon toch echt niet. Het grote voordeel van social media is dat je op een laagdrempelige manier jouw ideale gasten kan bereiken.

Je kan in korte posts laten zien wie jij bent en wat je doet. Hoe je accommodatie eruit ziet. Ook is het mogelijk om op Facebook apps te installeren dat men direct bij je kan boeken via Facebook. Ik heb zelf voor directe boekingen via Facebook mijn channelmanager gekoppeld. Tegenwoordig zal niemand meer de kracht van social media onderschatten. [/citem]
[citem title=”Mond tot Mond reclame” id=”citem_0ec7-cbe5″ open=”false”]

Reserveringen door mond tot mond reclame

Niemand zal de kracht van mond tot mond reclame onderschatten. Maak hier dan ook dankbaar gebruik van. Geef tevreden gasten je visitekaartje of stuur ze een attentie met hun verjaardag. Kies iets uit wat bij jou past om met je gasten in contact te blijven. Blijf vooral dichtbij jezelf. Je ideale gasten passen daarom zo goed bij jou. 
[/citem]
[citem title=”Netwerken” id=”citem_cd8e-480a” open=”false”]

Jij bent de spil tot je ideale gasten

Naast mond tot mond reclame is netwerken enorm belangrijk. Laat van je horen. Laat weten dat je er bent. Ga naar lokale bijeenkomsten, laat je gezicht zien je dorp. Neem deel aan activiteiten. Op die manier verwerf je naamsbekendheid in je nabije omgeving. Mensen die lokaal iets zoeken komen op die manier weer bij jou terecht. Goed voor je directe boekingen als mensen in je woonomgeving je aanbevelen. 
[/citem]
[citem title=”Google My Business” id=”citem_76c7-1d69″ open=”false”]

Maak gebruik van google 

Wist je dat google my business ook een website kan aanmaken? Niet echt traffic en zoekverkeer verhogend. Je krijgt ook geen voorrang in google. Echter deze basis website is wel goed om goede en gedegen backlinks te maken. Dát stelt google dan weer wel op prijs. Dit leidt tot meer traffic op je website. Bij een goede en aantrekkelijke website derhalve weer tot meer directe boekingen. 
[/citem]
[citem title=”Google Search console en analytics” id=”citem_1f82-a023″ open=”false”]

Hoe zet je google in voor directe boekingen?

Tot slot heeft google ook een aantal aantrekkelijke tools die je kan inzetten om meer directe boekingen te genereren op je website. Koppel google search console en google analytics aan je website. Analyseer je gebruikers, bepaal je zoekwoorden en – termen. Stem hier je content én aanbod op af. Wellicht moet je iets bijsturen maar beter bijsturen én directe boekingen krijgen dan geen boekingen krijgen![/citem]
[/collapse]