BERT, EEAT en RankBrain uitgelegd

Het Geheim van Google’s Slimme Breinen: BERT, EEAT en RankBrain

Google is verreweg de meest bekende en de meest gebruikte zoekmachine. Tegenwoordig heeft Google een aantal ‘slimme breinen’ die ervoor zorgen dat je precies vindt wat je zoekt. Als je ooit hebt geprobeerd te begrijpen hoe Google werkt, ben je waarschijnlijk gestuit op termen als BERT, EEAT en RankBrain. Wat betekenen deze eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk voor jou als gebruiker van het internet? In dit artikel neem ik je mee in hoe Google’s slimme breinen jouw zoekopdrachten begrijpen.

Wat is B.E.R.T.?

BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Het is in feite een algoritme dat Google helpt om zoekopdrachten beter te begrijpen. Stel je voor dat je een verhaal leest. Als je een zin leest, begrijp je die misschien niet meteen helemaal. Echter als je de zinnen eromheen leest, begrijp je het vaak beter.

Dat is precies wat dit systeem doet. Het leest niet alleen de woorden in een zin, maar ook de woorden eromheen, zowel ervoor als erna. Op die manier begrijpt het slimme brein van Google beter wat de bedoeling is van de woorden in een zin. Dit helpt Google om zoekopdrachten beter te begrijpen en relevantere resultaten te tonen.

Voorbeelden B.E.R.T.

Als je zoekt naar “Hoe maak ik een cake zonder bloem?”, dan zal dit slimme systeem begrijpen dat je op zoek bent naar cake-recepten die geen bloem bevatten. Het is als een slimme assistent die echt begrijpt wat je bedoelt, zelfs als je niet helemaal duidelijk bent.

Stel je voor dat iemand zoekt naar “Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?” Dankzij dit slimme brein kan Google begrijpen dat de persoon op zoek is naar tips om het verkeer naar hun website te vergroten, in plaats van gewoon algemene informatie over websites.

Wat is E.E.A.T.?

EEAT staat voor Extended Entity-Attribute-Text Model. Ook dit klinkt weer als een mond vol, maar eigenlijk draait het allemaal om het begrijpen van de betekenis van woorden en zinnen. Stel je voor dat je zoekt naar “het beste restaurant in de buurt”. Google moet begrijpen wat “beste” betekent, wat “restaurant” betekent en wat “in de buurt” betekent.

Dit slimme brein helpt Google om al die verschillende aspecten van een zoekopdracht te begrijpen en te verbinden. Het kijkt niet alleen naar de woorden zelf, maar ook naar de betekenis erachter. Op die manier kan Google veel nauwkeuriger bepalen welke resultaten het beste aansluiten bij wat je zoekt. Het is een geavanceerd algoritme dat Google helpt om te begrijpen welke entiteiten belangrijk zijn in een zoekopdracht. Entiteiten zijn eenvoudig gezegd dingen zoals mensen, plaatsen, en dingen.

Voorbeeld E.E.A.T.

Je bent op zoek naar “Beste Italiaanse restaurants in Haarlem”. Dit slimme systeem zal dan begrijpen dat je op zoek bent naar restaurants (een entiteit) die Italiaans eten serveren in de stad Haarlem. Hierdoor kan Google gerichte resultaten weergeven die specifiek relevant zijn voor jouw zoekopdracht.

Wat is RankBrain?

RankBrain is misschien wel het bekendste van allemaal. Het is eigenlijk een soort superintelligentie die Google helpt om zoekopdrachten te begrijpen en te rangschikken. Wanneer je iets zoekt op Google, zijn er miljoenen webpagina’s die mogelijk relevant zijn voor je zoekopdracht.

Dit systeem analyseert al deze pagina’s en bepaalt welke het meest relevant zijn voor wat je zoekt. Het houdt rekening met verschillende factoren, zoals de inhoud van de pagina, de autoriteit van de website en de gebruikservaring. Kortom laat de voor jou beste zoekresultaten zien op de eerste pagina’s. Als website eigenaar wil je hier natuurlijk getoond worden.

Dit slimme brein kijkt niet alleen naar resultaten op de exacte zoektermen maar kijkt ook naar relateerde informatie en synoniemen.

De verschillen tussen BERT, EEAT en RankBrain

Hoewel deze drie slimme breinen allemaal manieren van Google zijn om zoekopdrachten beter te begrijpen en relevante resultaten te leveren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen:

  1. Functie:
  1. BERT richt zich op het begrijpen van de context van zoekopdrachten en de betekenis van woorden.
  2. EEAT richt zich op het begrijpen van entiteiten in zoekopdrachten, zoals mensen, plaatsen en dingen.
  3. RankBrain richt zich op het rangschikken van zoekresultaten op basis van relevantie.
  1. Toepassing:
  1. BERT wordt toegepast op natuurlijke taalverwerking om zoekopdrachten beter te begrijpen.
  2. EEAT wordt toegepast op het identificeren van belangrijke entiteiten in zoekopdrachten.
  3. RankBrain wordt toegepast op het rangschikken van zoekresultaten.

In essentie werken deze drie systemen samen om Google te helpen begrijpen wat je zoekt en je de meest relevante resultaten te tonen. Ze vormen een essentieel onderdeel van hoe zoekmachines vandaag de dag werken en dragen bij aan een betere gebruikerservaring voor iedereen die het internet gebruikt.

BERT, EEAT en RankBrain uitgelegd

Als je bovenstaande wil toepassen op je eigen website voor een betere vindbaarheid, dan zal je waarschijnlijk ook begrijpen dat het niet altijd meer nodig is om alleen exacte zoekwoorden te verwerken. Een combinatie van exacte gewenste zoekwoorden en synoniemen verwerkt in relevante en waardevolle content gaat jouw plaats bepalen in de zoekmachines.

Hoe pas je deze technieken toe bij het schrijven van teksten voor je website?

  1. BERT: Schrijf natuurlijke, conversatiegerichte inhoud. Gebruik synoniemen en variaties van zoektermen om de betekenis van je tekst te verrijken. Focus op het beantwoorden van specifieke vragen die mensen kunnen hebben wanneer ze zoeken naar informatie gerelateerd aan jouw onderwerp.
  2. EEAT: Zorg voor hoogwaardige inhoud die aantoonbaar accuraat en waardevol is. Toon je expertise op het gebied waarover je schrijft door middel van onderzoek, referenties en praktische voorbeelden. Vermeld indien mogelijk de bronnen van je informatie en gebruik betrouwbare bronnen.
  3. RankBrain: Optimaliseer je content voor gebruikersintentie in plaats van alleen voor specifieke zoekwoorden. Denk na over wat mensen willen weten wanneer ze zoeken naar gerelateerde onderwerpen en voorzie in die behoeften. Gebruik natuurlijke taal en structuur je inhoud op een logische en gemakkelijk te begrijpen manier.

Door deze benaderingen te combineren, kun je de kans vergroten dat je website hoger wordt gerangschikt in de zoekresultaten, omdat je niet alleen zoekmachines, maar ook je doelgroep effectief aanspreekt met waardevolle en relevante inhoud.