Wat is conversie optimalisatie?
Je hebt er voor gezorgd dat je website goed vindbaar is geworden in de diverse zoekmachines als Google en Bing. Toch blijven de verkopen en boekingen uit. Hier komt dan de conversie optimalisatie van je website om de hoek kijken.
Zoals eerder besproken is SEO, het vindbaar maken van je website, heel belangrijk. Hier heb ik het al even gehad over goede zoekwoorden en hoe je die kan vinden voor jouw website. Dit doe je onder andere doordat goede zoekwoorden antwoord geven op de vragen: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.
Dit geldt ook voor een goede conversie optimalisatie!
Wat betekent conversie optimalisatie?
Conversie optimalisatie betekenis is niet meer of minder dan het omzetten van bezoekers naar klanten meestal gebruikt voor websites en webshops. De uitgebreide benaming is conversie ratio optimalisatie (CRO). Je kan natuurlijk altijd een conversie- of cro specialist inhuren maar je kan zelf ook al veel doen aan conversie optimalisatie.
CRO betekenis
Hiervoor moet je eerst weten wat conversie ratio optimalisatie in de praktijk nu eigenlijk betekent. Google geeft hier veel mooie voorbeelden van maar het komt hierop neer:
“Conversie optimalisatie omvat alle activiteiten die je uitvoert om meer resultaat te halen uit je website. Je richt je website zodanig in dat het voor bezoekers meteen duidelijk is wat je van hen verwacht en hoe zij dit moeten doen. Je zorgt ervoor dat er zo min mogelijk obstakels zijn en zo min mogelijk handelingen nodig zijn”
Jouw belangrijkste doelen
Bepaal eerst wat jouw belangrijkste doelen zijn op je website of webshop. Beperk je tot maximaal 3 acties door bezoekers, maar liever nog 2 acties. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het aankopen van een product of dienst
- Maken van een reservering of afspraak
- Contact opnemen via een contact formulier
- Inschrijven op een nieuwsbrief
- Aanmelden voor een event of activiteit
5 tips om jouw conversie doelen te halen
Wees helder en duidelijk!
Laat direct in het eerste scherm op je website zien wie je bent en wat je biedt. De o zo belangrijke titel en ondertitel of tagline. Gebruik hier geen ‘welkom bij’ of alle varianten daarop maar de naam van je bedrijf met eventueel een kleine toevoeging. In de tagline kan je dan je diensten of producten benoemen. Wees kort en krachtig! Het moet in één keer duidelijk zijn of wat voor soort website men zich bevindt en wat men daar kan kopen of doen.
In het volgende scherm moeten alle vragen beantwoord worden:
- Wie – Wie ben je en voor wie ben je er
- Wat – Wat biedt je aan, welke vraag, probleem of behoefte los jij op en voorzie jij in. Geef het antwoord en niet de vraag. Men is op zoek naar het antwoord! en niet niet naar de vraag.
- Waar – Heel belangrijk is de locatie of kan het online. Hier hoef je niet veel woorden voor te gebruiken maar noem het wel.
- Waarom – Wellicht de belangrijkste: waarom jij, waarom jouw product of dienst. Dit kan je op vele manieren doen. Noem je unieke verkooppunten, je sterke punten of vertel iets kort over jezelf als dit belangrijk is voor de dienst of product.
- Wanneer en hoe – Neem mensen aan de hand mee, laat niets aan het toeval over. Vertel dus duidelijk wat je verwacht van je bezoeker en hoe ze dat moeten doen. In een mooie term noemen we dat ‘Call to Action’. Dit gebeurt doorgaans door het toevoegen van een button, maar kan natuurlijk ook een formulier zijn of iets anders. Zolang het maar duidelijk is wat je wil dat je bezoeker gaat doen.
Zorg voor goede call to actions
Zoals al eerder gezegd zorg dat het voor je bezoekers duidelijk is wat je wilt. Neem als het ware je bezoekers bij de hand en toon door duidelijke call to actions wat je verwacht van je bezoekers. De meest bekende call to action, aanzetten tot actie, is wel de button. Je kan echter ook denken aan klikbare iconen of foto’s en zelfs linken kunnen zorgen voor een goede aanzet tot actie. Als je maar duidelijk bent.
Zorg dat men snel en makkelijk kan navigeren
Niets is zo ergelijk als een website die langzaam is én waar je dan ook nog eens moet zoeken hoe je ergens moet komen of waar informatie kan vinden. De technisch SEO voor de snelheid optimalisatie mag hier dus zeker niet vergeten worden. Naast dat de snelheid op orde moet zijn van je website is het ook belangrijk dat men snel kan vinden wat men zoekt. In feite is dit een basis van je website. Bedenk van te voren goed hoe de structuur en opbouw van je website moet zijn. Houd rekening met groei en uitbreiding.
Als je dit hebt uitgewerkt verwerk dit dan in een duidelijk en niet te vol navigatie menu voor je bezoekers. Wil je veel direct tonen maak dan eventueel meerdere menu’s op verschillende plaatsen. Toon alleen dat wat direct belangrijk is, dat wat men in één oogopslag moet zien.
Weinig tussenstappen
Een ander belangrijk onderdeel van conversie optimalisatie is gemak. Maak het je klanten zo makkelijk mogelijk. Men wil niet eindeloos moeten klikken en lezen maar direct resultaat. Verkoop je producten in een webshop maak de weg naar het winkelwagentje en het afrekenen dan zo kort mogelijk. Haal onnodige stappen weg. Wil je dat iemand online een E-book download maar daarna wel op je email lijst terecht komt, vraag dan niet twee keer om naam en emailadres. Maak dit zo dat alles geautomatiseerd door valt en dat je klant maar één keer zijn of haar gegevens hoeft achter te laten.
Wees betrouwbaar
Hoe kan je online betrouwbaar zijn? Waarom is betrouwbaar zijn voor een goede conversie? Ga je zelf maar na koop jij eerder online bij een webshop die transparant en duidelijk is of waar je moet zoeken hoe je contact kan opnemen als er problemen zijn?
Zorg derhalve aan dat aan alle wettelijke verplichtingen voldoet voor websites en/of webshops. Denk onder andere aan privacybeleid, algemene voorwaarden en volledige contactgegevens waaronder telefoonnummer en emailadres, maar ook KVK en BTW nummer. Een ‘over mij’ of ‘Over ons’ pagina is ook altijd goed. Mensen kopen van mensen! Een gezicht en een persoonlijke noot maken jouw website menselijk en persoonlijk.
Heb je nog vragen of wil je een sparren dan mag je altijd contact opnemen maar je kan ook je vraag stellen in de Facebook groep.