Kan een channel manager resulteren in een hogere conversie? In dit artikel leg ik de werking van channel managers uit en neem ik de voordelen onder de loep om het effect van een channel manager voor jouw accommodatie te bekijken. Mijn naam is Patrick van Haren, ondernemer en mede-eigenaar van MyTourist, Nederlandse all-in software voor de kleinere verblijfsaccommodaties in Europa.
Wat is een channel manager?
Laten we eerst even stilstaan bij de definitie van een channel manager. De term wordt nog wel eens verward met een booking engine of PMS (Property Management System). Dit zijn echter drie verschillende functionaliteiten. Een channelmanager, zoals de naam eigenlijk al omschrijft, is een systeem dat simpelweg een synchronisatie in stand houdt tussen “kanalen”, of boeking platforms (deze noemen we vaak OTA, Online Travel Agency). In Hollandse taal: Een channelmanager synchroniseert gegevens tussen boekingsites. Dit vereenvoudigt beheer en voorkomt overboekingen.
Tegenwoordig zijn er steeds meer all-in systemen, zoals ons product MyTourist, dat een PMS en een channel manager en zelfs een booking engine combineert.
Om deze termen nog even kort toe te lichten:
- PMS Software is beheersoftware waarmee je jouw accommodatie beheert. Het is voorzien van een kalender (planbord), gastenbeheer, facturatie, rapportages etc.;
- Booking engine is een module die je eenvoudig op je website integreert zodat je gasten eenvoudig via je eigen website kunnen boeken en betalen.
Verhoog conversie met een channel manager
De grote uitdaging van vele accommodatiebeheerders; hoe word je onafhankelijk van OTA’s? Het is gemakkelijk om te leunen op het aanbod van de platforms. Je loopt weinig risico omdat je uitsluitend commissie afdraagt bij reserveringen. Toch ben je hiermee afhankelijk, en dat is voor velen een uitdaging een channel manager te gebruiken.
In eerste instantie zou je zeggen dat een channel manager kanalen synchroniseert en daarmee juist ondersteunt om OTA’s te gebruiken in plaats van onafhankelijkheid te genereren. Je eigen website (en dan met name de booking engine) is echter niets minder dan een koppeling met je channel manager. Juist door het gebruik van een channelmanager faciliteert je eigen website je gasten om laagdrempelig, snel en eenvoudig beschikbaarheid te checken, te reserveren en online te betalen. Door middel van de combinatie van een eenvoudige booking engine en een channel manager, bereik je een betere conversie.
Wat levert een channel manager op?
We zijn de afgelopen decennia mobieler geworden. Vandaag voor 24 uur besteld, morgen in huis. In plaats van wachten op een wekelijkse aflevering van onze favoriete TV serie, bingewatchen we op streamingsdiensten. Het is logisch dat gasten tegenwoordig vanuit hun luie stoel een vakantie of verblijf willen boeken bij een accommodatie. Alles moet snel, eenvoudig en vrijblijvend. We vinden het vervelender dan voorheen om in een fysieke winkel aangesproken te worden door een medewerker die graag wil helpen en Googlen liever anoniem naar een product dat we willen aanschaffen.
In deze snel veranderende economie is het belangrijk in te haken op deze snelle acties. Het is exact wat OTA’s doen om boekingen voor jou te werven; bereik creeren, overtuigen, en voornamelijk op functionele eenvoud focussen om het proces voor je gast zo minimalistisch, duidelijk en verfijnd te laten verlopen.
Rechtstreekse boekingen
Elke boeking via een OTA kost je doorgaans commissie. Elke verschuiving van een OTA naar directe boeking is winst, maar uitsluitend haalbaar wanneer een goede booking engine mensen overtuigt rechtstreeks te boeken en vervolgens in jouw back-office (via een channel manager) de boeking automatisch te sluiten op extern gekoppelde OTA’s. Steeds vaker zien we dat gasten geneigd zijn rechtstreeks te boeken bij een accommodatie mits het proces op de website duidelijk en eenvoudig is. Gasten die je al eens ontvangen hebt kan je op de hoogte houden van leuke acties om gaten in je bezetting op te vullen of in de toekomst een extra verblijf te stimuleren en deze rechtstreeks te laten boeken.
Op deze manier kan een channel manager jou helpen meer omzet te genereren en bovenal op een zelfstandige en onafhankelijke manier te werken. OTA’s blijven interessant, zeker voor naamsbekendheid en nieuw publiek, maar met de juiste werking en configuratie is het mogelijk een betere bezetting te genereren met rechtstreekse fans van jouw accommodatie.
Conclusie: wel of geen channel manager?
Met de juiste aandacht om gasten te overtuigen via je eigen website te boeken, dit proces te optimaliseren met een channel manager (en booking engine) en te verfijnen, haal je absoluut meer winst, doorgaans een betere bezettingsgraad en een vaste trouwe achterban (ook in mindere tijden). Kosteloos en vrijblijvend proberen? Neem eens een kijkje op MyTourist!