Hyperlinken op je website. Niet alleen op je website maar in elk bericht en op elke pagina van je website. Welke soorten hyperlinken zijn er en hoe gebruik je die? Hoe belangrijk zijn al die soorten linken eigenlijk?

Welke hyperlinken zijn er?

Om dit te begrijpen dien je eerst te begrijpen wat een hyperlink is. Een hyperlink is eigenlijk niets anders dan een stukje code waarmee je aangeeft om ergens anders meer te lezen. Het is een verwijzing naar een andere plek op het internet of in een document. Men hoeft het niet zelf op te zoeken maar door erop te klikken komt men direct op de gewenste plek terecht. Een veelgehoorde opmerking is dat men al die linken niet mooi vindt staan. Echter hoe belangrijk zijn hyperlinks voor je SEO?

hyperlinken en SEO: sloten bij Cabo da Rocha
Hyperlinken en SEO 3

3 soorten hyperlinken

Grofweg kan je hyperlinken onder verdelen in 3 soorten:

  1. Externe linken : Dit zijn linken die verwijzen naar een andere website of een ander document.
  2. Interne linken: Dit zijn linken die verwijzen naar een andere pagina of een blogbericht op je website
  3. Ankerlinken: Dit zijn linken die verwijzen naar een andere plek op dezelfde pagina. Waarbij het ook mogelijk is om te verwijzen naar een specifieke plek op een andere pagina.

Voorbeelden van hyperlinken:

en externe link verwijst zoals gezegd naar een andere website. In dit geval verwijst de externe link naar een Bed and Breakfast in Centraal Portugal. De interne link neemt je mee naar een andere pagina of blogbericht op dezelfde website. In dit geval neem ik je nog even mee naar één van mijn eerste artikelen: Het belang van een website. Tot slot zijn er de ankerlinken die verwijzen naar een specifieke alinea of paragraaf op een pagina. In dit voorbeeld gaat het over hyperlinken en welke er zijn.

 

Het belang van hyperlinken voor SEO

Is er verschil in belangrijkheid van de verschillende linken? Ja die is er zeker.

Externe linken

Het belang van deze linken is lastig uit te leggen. Terwijl dit belang er wel degelijk is. Google, als één van de grootste spelers op de markt is meer dan gecharmeerd van linken. De belangrijkste linken zijn de externe linken. Door het linken naar een andere website, mits op een goede wijze toegepast geven jouw website een bepaalde autoriteit mee. Als de ontvangende partij ook een link naar jouw website plaats vermoed google een bepaalde relevantie. Zeker als de ontvangende website ook een zekere autoriteit heeft. Deze backlinks worden door google zwaar meegeteld in de ranking en de zoekresultaten.

Interne linken

Onderschat echter ook het belang van de interne linken niet. Deze links zijn als het ware extra navigatie bronnen voor de zoekmachines. De interne linken geven ook de belangrijkheid van je pagina’s en berichten weer. Linken geplaatst op je homepagina tellen zwaarder mee dan linken op pagina’s of onderliggende pagina’s. Echter heb je een goed scorende pagina, anders dan je homepagina, dan tellen die links ook extra zwaar mee.

Ankerlinken

Als laatste komen de ankerlinken. Voor je directe SEO het minste van belang. Toch zijn deze ook niet geheel onbelangrijk omdat zij de lezers van je pagina een extra leesgemak leveren. Dit waardeert Google dan weer wel. De leesbaarheid van een website of een pagina telt ook mee voor de score in de zoekmachines.

Hoe maak je hyperlinken goed?

Ga om een link in te voegen naar het “link icon” of gebruik CTR+K. Je krijgt dan het scherm zoals hiernaast te zien als je klikt op het pijltje voor de linkinstellingen. Gebruik voor de URL het volledige pad. Dit is belangrijk voor de hiërachie op de website. Een volledig pad is in dit geval: https://portugalore.com/website-coaching/.

Geef ook een relevante linktekst mee aan de hyperlink. Dit verwachten zoekmachines. Relevant is een vermelding van het onderwerp of daar waar je naar toe wilt verwijzen. “Klik hier” is niet relevant maar slechts een uitleg hoe men kan navigeren.

hyperlinken maken in je website teksten
Hyperlinken en SEO 4

Tot slot nog iets over ankerlinken

Ankerlinken maak je volgens hetzelfde principe als gewone linken. Echter in plaats van dat je naar een url adres verwijst verwijs je naar de naam van het ‘anker’. Je gebruikt hiervoor het # teken. Ankerlinken zijn zoals gezegd voor een gebruikersvriendelijke navigatie binnen een pagina. Hoe beter leesbaar een pagina hoe meer google dit op prijs stelt. In die zin hebben ankerlinken toch ook waarde voor je SEO.

Ankerlinken kan je op 2 manieren maken: met een plugin of door het toevoegen van een stukje html code op je pagina. Als je helemaal niet vertrouwd bent met html code is de keuze voor een plugin wellicht beter. Zelf probeer ik het gebruik van plugins te beperken. Elke plugin die je installeert verzwaart per slot van rekening je website weer wat. Wil je toch een plugin gebruiken dan is Easy Smooth Scroll links een prima en gebruikersvriendelijke plugin.

Kies je er wel voor om een stukje html code te gebruiken dan is dat echt niet moeilijk. Op de plek waar je naar toe wilt linken, je doel, daar plaats je de volgende code: <a id=”ankertekst”></a> . Hierbij is vervang je “ankertekst” voor je eigen tekst/onderwerp. Vervolgens plaats je op je vertrekpunt op dezelfde manier als anders je hyperlink. Echter van de url maak je dan #ankertekst. Probeer het maar eens! Kan jij ontdekken waar ik op deze pagina de ankerlinken heb geplaatst?