Een gezonde website. Wie wil dat nu niet maar hoe bereik je dat zonder dat het veel tijd én geld kost? Is het altijd nodig om iemand in te schakelen of kan je ook veel zelf doen?
Jouw website – een gezonde website!
Om op voorhand alle misverstanden uit de weg te ruimen: ik beperk mij tot het onderhoud van een WordPress website. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een WordPress website geen statisch iets. Het is dynamisch en elke dag in beweging. Al is dit alleen al door de bezoekers van jouw website en door de zoekmachines die jouw website ook dagelijks bezoeken. Deze dynamiek is heel gezond voor je website. Echter net als met alle dingen die gezond zijn moet je een gezonde website ook gezond houden!
Stappenplan voor een gezonde website.
Om inzichtelijk te krijgen wat nu gezond en ongezond is of een gezonde website en een ongezonde website heb ik dit schematisch samengevat:
Gezonde website situatie | Ongezonde website situatie |
---|---|
Je beschikt zelf over alle inloggegevens van je website als beheerder én van je hostingprovider. | Je hebt niet alle inloggegevens, je kan niet bij je gegevens van de hostingprovider |
Er worden dagelijks automatische back-ups gemaakt van je website buiten je website om. Bij voorkeur bij je provider. | Er worden wel backups gemaakt maar uitsluitend alleen op je website zelf |
Alle gebruikte plug-ins zijn up-to-date en volledig ingesteld. | Je loopt achter met updaten waardoor plugins en thema/WordPress wellicht niet meer goed samenwerken |
Er staan geen inactieve of nutteloze plug-ins op je website geïnstalleerd. | Je hebt in de loop der tijd heel veel plugins geïnstalleerd maar weet eigenlijk niet of deze (nog) nodig zijn of wel volledig ingesteld zijn. |
Je thema is volledig bijgewerkt en er staan geen lege overbodige thema’s geïnstalleerd | Je thema wordt nooit bijgewerkt en je hebt ook lekker veel reserve thema’s staan |
WordPress is bijgewerkt naar de laatste versie | Je WordPress ooit geïnstalleerd en die doet het nog dus dat zal wel goed gaan. |
Er zijn ook een aantal noodzakelijke technische plug-ins geïnstalleerd én ingesteld voor snelheid en veiligheid | Je hebt geen idee waar dit over gaat maar je mist niets dus het zal wel goed zijn |
Je PHP versie bij de provider is up-to-date | Je houdt je hier niet mee bezig daar heb je je provider immers voor |
Je foto’s zijn geoptimaliseerd voor website toepassingen | Je hebt prachtige foto’s zo rechtstreeks op je website geupload zodat er niets verloren gaat van de kwaliteit |
Je wachtwoord en gebruikers naam zijn niet standaard | Je vindt het al moeilijk genoeg om alles te onthouden daarom bevat je gebruikers naar de term ‘admin’ en het wachtwoord bij voorkeur je eigen naam of geboortedatum. |
5 tips
5 tips voor een gezonde website
Het is algemeen bekend dat ik in Portugal woon, in een landelijke omgeving. Gezond leven is hier normaal en deels ingegeven uit noodzaak. Het is namelijk veel goedkoper om te leven van het land. Men heeft doorgaans niet veel te besteden en het is noodzakelijk om dan voor je eerste levensbehoefte voedsel van je eigen grond te halen.
Met een website is het eigenlijk niet veel anders. Voor veel mensen is de website een noodzakelijk iets: het is een onderdeel van je bedrijf. Je digitale visitekaartje. Goede vindbaarheid is noodzakelijk om je bedrijf gezond te houden. Houdt derhalve de je visitekaartje, je vindbaarheid gezond!
Tip 1: Zorg voor een goed onderhoud
Loop minimaal 2x per maand even alle plugins, thema en WordPress door om te kijken of er updates klaar staan. Hoewel het tegenwoordig erg makkelijk is om automatische backups te activeren heeft dat ook een nadeel: als er wellicht een grotere update is welke nog niet helemaal klaar is dan krijg jij ook die fouten op je website. Dan is het beter even te wachten tot de kinderziekten eruit zijn.
Check meteen bij je provider even of alle backups nog keurig automatisch gemaakt worden én of je PHP versie niet verouderd is.
Tip 2: Verwijder overbodig en inactieve plugins en thema’s
Plugins zijn handige tools voor je website om extra functionaliteiten toe te voegen. Echter blijf ook kritisch of je deze wel (allemaal) nodig hebt. Zeker de betere thema’s van tegenwoordig hebben standaard heel veel mogelijkheden. Elke plugin maakt je website iets minder snel maar ook gevoeliger voor aanvallen van buitenaf. Zelf ben ik inmiddels een groot fan van Avada. Hier is binnen het thema, met eigen Fusion builder al heel veel mogelijk waardoor je het gebruik van plugins kan terugbrengen.
Als je een plugin niet langer nodig hebt, verwijder deze dan ook van je website na het deactiveren. Inactieve plugins en thema’s zijn koren op de molen van robot hackers. Voor de zekerheid kan je alleen het nieuwste WordPress thema als reserve thema laten staan op je website.
Tips 3: Zorg voor een goede beveiliging op je website
Hoe goed je alles ook op orde hebt het kan altijd een keer mis gaan. Maak dus dagelijks een backup. Een goede provider biedt de mogelijkheid om binnen je hosting omgeving automatische dagelijkse backups te maken. Maak ook elke week een totale backup van je website inclusief de database.
Je bent inmiddels al goed op weg om jouw website een gezonde website te laten zijn. Echter je bent er nog niet. Bescherm je website tegen ongenode gasten. Dit kan heel goed met de plugin Limit Login Attemps. Zorg daarnaast ook dat je gebruikersnaam en wachtwoord geen ‘geijkte’ benamingen hebben of deels hebben. Denk hierbij aan ‘admin’ of ‘WordPress’ of de naam van je website maar ook gebruikersnamen als ’tijdelijk’ en gebruiker/user’ zijn uit den boze.
Daarnaast is natuurlijk ook een anti -spam plugin wel heel fijn maar is meer voor een prettiger gebruik dan voor een gezondere website. Wil je echt een goede anti-spam plugin gebruiken: Cleantalk. Voor nog geen € 10,00 per jaar kan je 3 websites beveiligen.
Tip 4: Zorg voor een goede technische opbouw van je website
Iets minder met directe veiligheid te maken is de snelheid van je website. Echter door het gebruik van een goede caching plugin maak je niet alleen je website sneller maar ook minder toegankelijk doordat alle bestanden beter gecomprimeerd worden. Bovendien is een snellere website ook nog eens goed voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines.
Ook belangrijk is voor een goede snelheid, als je dan toch bezig bent, om je foto’s te comprimeren voordat je deze upload op de website. Maak ook na uploaden nog gebruik van een goede optimalisatie plugin.
Er zijn honderdduizenden plugins, welke zijn nu goed en welke kan je beter links laten liggen? Net als voor een thema geldt let erop dat ook een plugin regelmatig door de bouwers bijgewerkt wordt om zo te kunnen voldoen aan de nieuwste WordPress versie. Elke webdesigner heeft een voorkeur voor plugins. Ik ook. Enige tijd geleden heb ik dan ook een artikel geschreven over mijn voorkeuren en waarom.
Tip 5: Besteed het liever uit dan zelf aanmodderen
Duizelt het je inmiddels dan is het wellicht een overweging om het noodzakelijke onderhoud van je website uit te besteden. Houd je website gezond want een gezonde website is niet alleen fijner voor jezelf maar ook voor de vindbaarheid en dus voor je bezoekers. Veel hostingproviders bieden ook een onderhoudspakket aan. Wil je liever een persoonlijker aanpak? Dat kan bijvoorbeeld ook bij Portugalore. Voor € 35 per maand wordt niet alleen jouw website in een goede conditie gehouden maar ook kleine wijzigingen aan de website door gevoerd.