Je wilt gaan emigreren. In dit geval naar Portugal. Dát is alvast zeker. Echter er komt wel heel veel op je af. Een emigratieplanning met een handige checklist voor je emigratie naar Portugal zou wel fijn zijn. Ik kan jou hierbij helpen. Echter bedenk wel dat elke situatie anders is. Soms hebben kleine verschillen grote invloed. Laat je goed informeren. Portugalore richt zich met name op emigratie vanuit Nederland naar Portugal. In dit artikel ga ik vooral in op wat praktische zaken die ik regelmatig in de praktijk tegenkom.

Emigratieplanning – emigreren begint in Nederland

Een goede planning valt of staat met een goede en volledige checklist emigratie Portugal. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met enkele financiële en belastingtechnische zaken. Dit artikel is zeker niet volledig en ook niet vaststaand. Het geeft slechts een indicatie waar aan te denken en waarom daar rekening mee te houden. Regels en wetgeving veranderen voortdurend dus zorg daarom ook dat je jezelf op de hoogte houdt. Het is een ieders eigen verantwoordelijkheid om goed geïnformeerd te zijn. Wellicht kan dit artikel wel helpen om een goede checklist te maken welke je rustig kan afwerken. Hierom kan je het beste een emigratieplanning maken voor je emigratie naar Portugal.

Emigreren naar Portugal

Een belangrijk aspect in je emigratieplanning is woonruimte. Woonruimte in zowel Portugal maar ook de oude woning in Nederland. Betreft het een huurwoning in Nederland dan is dit vrij makkelijk in te schatten. Rekening houdend met geplande vertrekdatum en opzegtermijn kan je de woning opzeggen. Ben je in het bezit van een koopwoning dan moet je al in een vroeg stadium gaan bedenken wat je met deze woning gaat doen.

Grofweg zijn er 2 opties: 

  • Verhuren hetzij aan vreemden. hetzij aan familie, vrienden of andere bekenden. Bedenk goed waar je aan begint en schakel een verhuurmakelaar en verhuurbureau in. Zij kunnen helpen met het opstellen van een huurcontract maar jou ook ondersteunen gedurende de huurperiode. Denk hierbij aan opleveren en inspecteren van de woning bij wisseling van huurders. Als opzichter optreden voor onderhoud en reparatie klussen. Handig als er niemand in de buurt van de woning achterblijft aan wie je dat kan vragen.
    • Voordeel van deze optie: je behoudt altijd een inkomstenbron voor in ieder geval de basis levensbehoeften in Portugal. Vooral fijn als je in Portugal nog moet gaan starten met inkomsten verwerven.
    • Nadeel van deze optie: je hebt altijd de eindverantwoording van een kapitaal in stenen in Nederland. Bij calamiteiten kan dit lastig zijn. Ook als je even geen huurders zijn en je bent deels afhankelijk van de huurinkomsten is het lastig.
  • Verkopen! Een optie die de meeste mensen veelal kiezen. De winst kan men gebruiken voor de aankoop van de woning in Portugal. Geen banden meer met Nederland en geen zorgen voor een bak stenen.

Checklist emigratie Portugal

Hieronder enkele zaken waar je rekening mee kan houden én alvast kan regelen in en vanuit Nederland.

  1. Kijk of je rijbewijs nog langere tijd geldig is na je emigratie naar Portugal. Indien deze redelijk snel al verloopt is het handiger om deze alvast in Nederland te verlengen. Je hebt er dan de komende jaren geen omkijken naar. Je mag in Portugal namelijk met je Nederlandse rijbewijs rijden tot dat deze verloopt. Dan dien je in Portugal een Portugees rijbewijs aan te vragen. Wel dien je je rijbewijs te laten registreren bij de IMT.  | alles over geldigheid van je rijbewijs
  2. Hetzelfde geldt voor je paspoort of ID kaart. Officieel moet je identiteitsbewijs nog geldig zijn bij inschrijving als resident in Portugal. Je krijgt dan een voorlopig inschrijving welke 5 jaar geldig is. Echter soms gaat het mis en dan wordt je ingeschreven zolang je paspoort nog geldig is. Dit geeft veel rompslomp én is niet nodig. Daarbij is het redelijk omslachtig om je paspoort te vernieuwen als je woonachtig bent buiten Nederland. Daarbij ook nog eens duurder.
  3. Wil je je auto of ander voertuig invoeren in Portugal? Dit kan vrij makkelijk en zonder al te hoge kosten op de verhuisboedel. Hiervoor is nodig bewijs dat je de maanden voor je emigratie naar Portugal daadwerkelijk in Nederland hebt gewoond. Zet daarom op je checklist voor je emigratieplanning ook dat je de maandnota’s van je energiebedrijf opvraagt voor vertrek. Regel ook alvast een Certificaat van Overeenkomstigheid (CVO) met EU homologatie. Zorg ook dat je alle autopapieren hebt én het aankoopbewijs van de auto.

Emigratieplanning tussen 2 landen in

Dichterbij het moment van vertrek breekt de tijd aan dat je gaat nadenken over het verhuizen van de inboedel. Mag alles mee of gaat er veel weg? Je emigratieplanning gaat hier steeds meer diensten bewijzen. In de emigratieplanning vind je alles over wonen in Portugal en ook over met pensioen in Portugal.

Hoe ga je verhuizen? Er zijn vele wegen die naar Rome of in dit geval Portugal leiden. Zo zijn er mensen die jarenlang op en neer rijden en telkens delen huisraad en andere zaken meenemen. Ik richt me hier echter vooral op de korte termijn verhuizing. Je kan kiezen voor een verhuisbedrijf met alle bijkomende services én kosten van dien. Men pakt desgewenst zelfs alles in en in het nieuwe huis weer uit. Veelal is de vrachtwagen voor jou alleen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Een andere optie is je inboedel meegeven aan een vrachtbedrijf. Dit kan in delen of in zijn geheel. Hierbij moet je zelf alles inpakken én stellen zij het zeer op prijs als je alles keurig op pallets en/of in rolcontainers meegeeft. Natuurlijk geheel in plastic folie gewikkeld en gelabeld. Wij hebben het zelf ook zo op deze manier gedaan. Dit stond op onze emigratieplanning checklist en zo hebben wij de gehele inboedel in 4 delen verhuisd. Nadeel is dat je de vrachtwagen niet privé hebt. Voordeel is dat de euro teller al veel eerder stopt.

Verzekeringen en emigreren

Een ander belangrijk punt op de emigratieplanning zijn de verzekeringen. Voor verreweg de meeste verzekeringen geldt dat deze eindigen op het moment dat je je uitschrijft uit Nederland. Voor de autoverzekering en voor de ziektekostenverzekering kan dit heel vervelend uitpakken.

Autoverzekering en je emigratieplanning

Je hebt in ieder geval een verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto. Deze verplichte verzekering is in heel de EU geldig. Zo ben je in ieder geval verzekerd als je een ongeluk veroorzaakt waarbij anderen schade oplopen. Eigen schade is niet gedekt. Deze verplichte verzekering is ook nodig voor het inschrijven van de auto in Portugal. Er zijn geen EU regels over vrijwillige verzekeringen. Vraag dit derhalve goed na bij je verzekeringsmaatschappij. Meer lezen kan je op de website van Europa EU.

Checklist zorgverzekering

Een belangrijk punt op je de checklist van de emigratieplanning is de zorgverzekering. Helaas is hier én geen pasklaar antwoord op te geven én voert het te ver om in dit artikel alle opties te behandelen. Grofweg zijn er 2 veel voorkomende mogelijkheden:

  1. Als je met pensioen gaat of een uitkering krijgt en emigreert naar Portugal. Je moet dan de verzekering in Nederland stopzetten.  je hebt wel recht op vergoeding van medische zorg voor rekening van Nederland. Dit omdat je het grootste deel van je leven premie hebt betaald in Nederland. Aangezien je volgens de EU-regels niet in 2 landen verzekerd kan zijn heb je nu recht op medische zorg op kosten van Nederland. Hiervoor betaal je maandelijks een zorgverzekeringswetbijdrage aan het CAK.
  2. Je gaat wel emigreren maar nog niet met pensioen. Op het moment dat je je in Nederland uitschrijft stopt ook de zorgverzekering. In Portugal kan je je vervolgens aanmelden voor de gratis overheidszorg. Je kan je natuurlijk altijd bijverzekeren als je dat nodig vindt.

Rondom de emigratie op emigratieplanning

Als je al een huis hebt om naar toe te verhuizen dan heb je al je NIF , hét BSN van Portugal ”en een bankrekening. Heb je nog geen woonruimte dan zijn dit de eerste zaken samen de ziektekostenverzekering die je bij aankomst dient  te regelen. Deze zaken kan je al regelen als je nog niet bent inschreven in Portugal. Wel dien je je binnen 3 maanden na aankomst in te schrijven bij de câmara van je woonplaats. Het verdient echter aanbeveling om dit eerder te doen omdat je pas je ziektekosten kan regelen als je inschreven bent in Portugal.

Laatste punt op de checklist

Wanneer schrijf ik mij uit in Nederland? Deze vraag is niet één twee drie te beantwoorden. Dit is wellicht het lastigste punt op de gehele emigratieplanning. Bij de meeste Nederlandse gemeenten kun je je online uitschrijven. Echter er zijn ook gemeenten waarbij dit alleen persoonlijk kan uiterlijk 5 dagen voor emigratie. In Portugal is het andersom. Sommige gemeenten verlangen een bewijs van uitschrijving uit Nederland, anderen niet.

Wat is wijsheid? Voor je ziektekostenverzekering in Portugal heb je het uitschrijvingsbewijs van je Nederlandse verzekering nodig welke je alleen maar krijgt als je bent uitschreven uit Nederland. Echter dan ben je even niet meer verzekerd. Probeer dit gat zo klein mogelijk te houden. Een emigratieplanning op maat is derhalve heel handig! Maak er één voor jezelf en stel deze steeds bij onderweg.

Veel plezier met alle voorbereidingen, succes met je emigratieplanning. Heel veel plezier in Portugal!

Bonus voor jouw emigratieplanning: vraag het gratis E-book met enkele tips aan: