Wat is nu eigenlijk het belang van een website. Ik hoor nog regelmatig dat kleine startende ondernemers eerst maar eens gaan starten en de website op de lange baan schuiven.

Juiste volgorde: starten of website

Als je een bedrijf gaat starten en als zelfstandige ondernemer aan de gang gaat komt er doorgaans veel op je af. Je krijgt te maken met inschrijvingen bij de instanties. In Nederland bij de Kamer van Koophandel en in Portugal, waar ik woon, bij de Finanças en de gemeente. Afhankelijk wat je gaat doen komen daar nog diverse instanties bij. Soms moet je tevens ook je vergunningen regelen én ook nog een goed boekhoudsysteem. Vervolgens moet je alweer aangiften gaan doen van allerlei lastige belastingen. Dit terwijl je eigenlijk alleen maar dat wil doen wat je leuk vindt. Namelijk het uitoefenen van jouw beroep. Al die bijkomende randvoorwaarden en activiteiten zit je helemaal niet op te wachten.

Het belang van een website

Één van die (rand)voorwaarden is echter ook dat je klanten krijgt en houdt. Die klanten komen niet zomaar, je kan per slot van rekening niet altijd uit je familie en vriendenkring blijven putten. Als nieuwe zelfstandige ondernemer op de markt moet je van de daken schreeuwen dat je er bent. Mooie uitdrukking heel vroeger werd dat namelijk letterlijk van de daken geschreeuwd door dorpsomroepers. Tegenwoordig hebben we daar internet voor. Het bereik is vele malen groter maar daarmee de concurrentie ook.

Het machtige internet biedt jou legio mogelijkheden om van de daken te schreeuwen dat je er bent. Echter de meest gangbare en ook logische manieren zijn 1) een eigen website en 2) social media kanalen. Binnen social media zijn heden ten dagen een facebookpagina en een eigen instagram account wel de meest toonaangevende. Binnen jouw branche kan je ook nog andere social media kanalen overwegen. Het voordeel van veel social media kanalen is dat je deze kan koppelen aan je website. Dit om nog beter gevonden te worden in de zoekmachines als google en bing.

Je website bouwen en onderhouden

Ga voordat je begint je al oriënteren op een website. Een website maken neemt tijd in beslag en deze moet ook gevonden gaan worden in de zoekmachines. Jouw toekomstige klanten moeten je kunnen vinden. Hoe wil je dat jouw website gaat heten oftewel welke domeinnaam kies je. Denk daarbij ook na wat je doelgroep is en waar je die wil gaan vinden. Met andere woorden wil je een .com of een .nl of misschien wel een .eu website of één van de legio andere mogelijkheden.

Nadat je hierin een keuze hebt gemaakt moet je op zoek naar een hostingprovider waar jij jouw website wilt onderbrengen. Meest handige is om daar ook je domeinnaam te registeren. In dit artikel ga ik ervan uit dat je kiest voor een WordPress eigen gehoste website bij een onafhankelijke provider. Ook ga je nadenken hoe je wil dat jouw website eruit komt te zien en wat je wilt vertellen en delen. Misschien heb je wel ergens een voorbeeld gezien welke je aanspreekt. Dit kan je dan als uitgangspunt, als basis nemen.

Voor mijzelf is dit een belangrijke stap in het proces van het maken van een website. Het hele belang van een website zit opgesloten in het kiezen van het juiste thema. Met dit thema ga je bouwen aan je website. In feite is het niets meer of minder dan een fundament neerzetten voor je bedrijf. WordPress biedt jou de bouwstenen om dit fundament te bouwen.

Onderhoud van je fundament

Nadat je je website hebt gebouwd en deze online hebt gezet, kan ‘de wereld’ met jou kennis maken. Men kan jou vinden als de beroepskracht voor een opdracht of bij jou het gewenste product of dienst kopen. Met jouw website ben je zichtbaar op internet en kan je je bezoekers vertellen wat ze op jouw website kunnen vinden. Waarom ze op jouw website moeten blijven en wat men daarvoor ‘krijgt’.

Echter net als met een fundamant voor een huis, lees website van een bedrijf, moet dit je dit wel onderhouden. Dit is wat vaak in de vergetelheid raakt. Een ondergeschoven kindje. Je kan tijdens het bouwen van je website deze nog zo SEO vriendelijk maken. Als google echter altijd hetzelfde te zien krijgt als hij jouw website bezoekt dan vindt hij jouw website niet meer zo vriendelijk. Voeg daarom regelmatige nieuwe teksten en foto’s toe, dit kan door het schrijven van blogs. Ook de gebruikte bouwstenen, plugins, van je website moet je bijhouden en regelmatig even een onderhoudsbeurt geven.

Zelf doen of uitbesteden

Deze keuze is aan iedereen zelf. Veel van mijn klanten, kleine startende ondernemers, kiezen er in eerste instantie voor om na de oplevering zelf het onderhoud te gaan doen. Je krijgt een gedegen uitleg bij de oplevering en daarmee kan je het ook inderdaad zelf heel goed doen. In de praktijk komt het er echter ook vaak op neer dat het onderhoud langzaam maar zeker een ondergeschoven kindje dreigt te gaan worden. De wetenschap van het belang van een website dreigt weg te raken door de drukte van je bedrijf.

Vergeet echter niet dat die drukte daar is omdat je vindbaar bent op dat fameuze internet. Onderhoud daarom je fundament of laat dit doen voor jou. Onderschat niet het belang van een website voor jouw bedrijf.