SEO Roadmap voor het schrijven van een blogartikel

SEO Roadmap voor het Schrijven van een Blogartikel: Een Gids voor Online Zichtbaarheid

Een goed blogartikel schrijven dat goed wordt gevonden in zoekmachines vereist een combinatie van goede inhoud, SEO (Search Engine Optimization) technieken en een doordachte aanpak. In dit artikel help ik je op weg om zelf goede blogartikelen te kunnen schrijven voor jouw website. Een goede SEO roadmap kan je bovendien helpen om je artikel goed te laten ranken in de diverse zoekmachines zoals Google en Bing. Dit artikel zal je helpen met jouw roadmap voor het schrijven van een blogartikel, naar hogere rankings. Hoe vind je de juiste zoekwoorden, hoe breng je een goede structuur aan je in blog en hoe pas je nu eigenlijk on-page SEO toe om zo je online vindbaarheid te vergroten?

Stap 1: Begin met een solide onderzoek

Voordat je begint met schrijven van een blogartikel, is het essentieel om te begrijpen waar je doelgroep naar op zoek is. Dit begint met het uitvoeren van zoekwoordonderzoek. Tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush en Ahrefs kunnen waardevol zijn om inzicht te krijgen in welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw onderwerp. Zoek naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een redelijke mate van concurrentie.

Zoekwoordenonderzoek: Begin met het vaststellen van relevante zoekwoorden en -zinnen die mensen gebruiken om informatie te zoeken die gerelateerd is aan het onderwerp waarover jij een blogartikel wil gaan schrijven.

Stap 2: Kies de juiste zoekwoorden

Selecteer een primaire zoekterm, het zogenaamde hoofdzoekwoord, waarop je wilt dat je artikel wordt gevonden. Dit moet een zoekwoord zijn dat relevant is voor je onderwerp en waarvan je denkt dat je erop kunt concurreren. Daarnaast kun je ook secundaire zoektermen invoegen om je artikel meer diversiteit te geven en ook mensen naar je website te krijgen die op vergelijkbare termen zoeken. Je vergroot hiermee je online vindbaarheid.

Stap 3: Structuur je blogartikel

Een goed gestructureerd blogartikel is niet alleen gemakkelijk te lezen voor je publiek, maar ook voor zoekmachines. Maak gebruik van koppen (H1, H2, H3, enz.) om je inhoud te organiseren. Begin met een pakkende titel die je primaire zoekwoord bevat, gevolgd door een inleiding die de lezer nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat.

Verdeel vervolgens je inhoud in secties met duidelijke subkoppen die relevant zijn voor je zoekwoorden. Je artikel mag slechts één H1 kop bevatten. In WordPress websites is dit doorgaans de titel van je artikel.

Maak gebruik van korte alinea’s en bullet points om de leesbaarheid te verbeteren. Gebruik ook afbeeldingen, video’s en grafieken om de inhoud visueel aantrekkelijk te maken. Dit vergroot niet direct je online zichtbaarheid maar wel vergroot wel de lezerservaring. Ook dat is een belangrijk aspect binnen SEO en conversie optimalisatie, je vergroot derhalve hiermee indirect je online vindbaarheid.

Stap 4: Optimaliseer je inhoud

Nu je de structuur hebt, is het tijd om je inhoud te optimaliseren voor zoekmachines. Plaats je primaire zoekwoord in de titel, de inleiding, de meta-beschrijving en de URL van je artikel. De url van je artikel is doorgaans gelijk aan de titel van het bericht. Wees voorzichtig met het aanpassen van de url en niet precies weet wat dit betekent en veroorzaakt.

Zorg ervoor dat je zoekwoorden op natuurlijke wijze in je tekst voorkomen en vermijd overmatig gebruik, wat als ‘keyword stuffing’ wordt beschouwd en kan leiden tot straffen van zoekmachines.

Je kan wel werken met synoniemen, omschrijvingen van je zoekwoord en gerelateerde zoekwoorden en onderwerpen om je hoofdzoekwoord te ondersteunen en te versterken.

Kwaliteitsinhoud: Schrijf inhoud die waardevol is voor je lezers. Het moet informatief, relevant en boeiend zijn. Richt je op het beantwoorden van vragen en het oplossen van problemen die je doelgroep heeft. Kortom schrijf voor je bezoekers en niet voor de zoekmachines.

Optimalisatie van zoekwoorden: Zorg ervoor dat je het hoofdzoekwoord en gerelateerde zoektermen op strategische plaatsen gebruikt, zoals in de titel, de inleiding, tussenkoppen, en in de alt-tekst van afbeeldingen.

Stap 5: Voeg afbeeldingen en multimedia toe

Visuele inhoud is niet alleen aantrekkelijk voor lezers, maar kan ook je SEO verbeteren. Gebruik relevante afbeeldingen en video’s in je blogartikel en optimaliseer ze met beschrijvende bestandsnamen en alt-tekst die je zoekwoorden bevatten. Dit helpt zoekmachines om de context van je inhoud te begrijpen en kan leiden tot een betere rangschikking in de zoekresultaten.

TIP: Verklein voordat je de afbeeldingen upload al via een programma als Irfanview én geef dan direct je verkleinde afbeelding een goede titel mee met daarin verwerkt het hoofdzoekwoord.

Stap 6: Optimaliseer je meta-gegevens

Naast je inhoud moet je ook aandacht besteden aan de meta-gegevens van je blogartikel. Dit betreft de meta-titel en de meta-beschrijving die in de zoekresultaten worden weergegeven. Zorg ervoor dat deze beiden je zoekwoord(en) bevatten en mensen aanmoedigen om te klikken door een aantrekkelijke en informatieve samenvatting van je artikel te bieden.

Gebruik bij voorkeur in je meta titel een cijfer en een krachtwoord. Krachtwoorden zijn woorden als: ‘gratis’, ‘geniet’, ‘koop’ en ‘aanbod’ maar ook woorden als ‘jouw’ en ‘persoonlijk’. Meer krachtwoorden vind je bij WP cursus.

Stap 7: Maak gebruik van interne en externe linken

Het toevoegen van interne links naar andere relevante pagina’s op je website kan niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar ook de SEO-waarde van je blogartikel verhogen. Plaats ook externe links naar betrouwbare externe websites die de informatie in je artikel ondersteunen Deze externe websites helpen je geloofwaardigheid vergroten en hoger te rangschikken in zoekmachines.

Stap 8: Optimaliseer voor mobiel

Zorg ervoor dat je blogartikel goed leesbaar is op mobiele apparaten zoals mobiels en tablets, aangezien steeds meer mensen informatie op hun smartphones en tablets bekijken. Denk ook aan een goede navigatie op de mobiele devices.

Stap 9: Monitor en Optimaliseer

SEO is een voortdurend veranderend proces, dus het is belangrijk om de prestaties van je blogartikel in de gaten te houden en indien nodig aanpassingen aan te brengen. Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om het verkeer naar je website en de rangschikking van je zoekwoorden bij te houden. Gebruik deze inzichten om je strategie te verbeteren en je content te optimaliseren voor betere prestaties in zoekmachines. Door de gegevens van deze tools juist te gebruiken en in te zetten kan je ook je online zichtbaarheid vergroten.

Stap 10: Snelheid en technische optimalisatie:

Verbeter de laadsnelheid van je website door afbeeldingen te optimaliseren, caching toe te passen en onnodige plug-ins te vermijden. Zorg er ook voor dat je website veilig is en gebruik maakt van HTTPS.

Promotie: Deel je blogartikel op sociale media en verwerk je artikel in je nieuwsbrief met een ‘lees meer’ link naar je website om je bereik te vergroten.

Conclusie:

Door deze SEO roadmap te volgen, kun je de zichtbaarheid van je blogartikelen vergroten en meer verkeer naar je website trekken. Er zijn veel tools waarmee je het verkeer naar je website kan meten. De meest bekende is wel Google Analytics.

Een goede SEO plugin als RankMath (pro) geeft jou al goede inzichten tijdens het schrijven van jouw blogartikel. Een SEO plugin zorgt er niet voor dat jouw artikel goed gevonden gaat worden. Een SEO plugin geeft jou wel waardevolle inzichten of jij het gewenste hoofdzoekwoord goed verwerkt en toegepast hebt in jouw artikel.

RankMath pro heeft als toegevoegde waarde de mogelijkheid om content ai toe te passen die jou bovendien inzichten geeft in het gebruik van interne- en externe linken, de verdeling en toepassing van koppen en media bestanden.