Zoekwoordenonderzoek

Hoe doe je een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en digitale marketing. Het helpt je te begrijpen welke zoekwoorden potentiële klanten gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar informatie of producten die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Hieronder vind je een stappenplan voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek.

Stappenplan voor het vinden van zoekwoorden

  1. Begrijp je doelgroep: Voordat je begint met het zoeken naar zoekwoorden, is het belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en wat hun behoeften zijn. Wie zijn je ideale klanten en wat willen ze vinden? Wat zijn hun pijn- en probleemgebieden?
  2. Brainstormen: Maak een lijst met zoekwoorden die te maken hebben met jouw producten of diensten. Begin breed en noteer alles wat in je opkomt. Gebruik ook synoniemen en varianten van zoekwoorden.
  3. Keyword tools: Gebruik een keyword tool, zoals Google Keyword Planner, Ahrefs of SEMrush, om meer zoekwoorden te vinden en de zoekvolumes en concurrentie te bepalen. Typ de zoekwoorden in de tool en bekijk de gerelateerde zoekwoorden en hun zoekvolumes.
  4. Concurrenten onderzoeken: Kijk naar de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken en hun positie in de zoekresultaten. Gebruik hiervoor de bovengenoemde keyword tools of Google zelf. Analyseer hun content en zoekwoordgebruik.
  5. Prioriteer de zoekwoorden: Prioriteer de zoekwoorden op basis van relevantie, zoekvolume en concurrentie. Kies zoekwoorden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie voor een betere kans op hogere rankings in de zoekresultaten.
  6. Gebruik de zoekwoorden: Gebruik de zoekwoorden in je content, zoals de titels, subtitels, meta descriptions en bodytekst. Optimaliseer ook de afbeeldingen en interne links.

Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek kan tijdrovend zijn, maar het is de moeite waard omdat het kan helpen om de juiste doelgroep aan te trekken en je SEO-prestaties te verbeteren.

Wat zijn goede zoekwoorden

Goede zoekwoorden zijn woorden of termen die gebruikers typen in zoekmachines om informatie, producten of diensten te vinden die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Om goede zoekwoorden te vinden, moet je begrijpen wie je doelgroep is en wat hun behoeften zijn. Hier zijn enkele tips om goede zoekwoorden te vinden:

  1. Relevantie: Zoekwoorden moeten relevant zijn voor jouw bedrijf en producten of diensten die je aanbiedt. Als je bijvoorbeeld een online kledingwinkel hebt, zijn “kleding”, “mode” en “online shoppen” goede zoekwoorden.
  2. Zoekvolume: Zoekwoorden met een hoog zoekvolume zijn aantrekkelijk, omdat er meer potentiële klanten zijn die ernaar zoeken. Je kunt keyword tools zoals Google Keyword Planner of Ahrefs gebruiken om het zoekvolume te achterhalen.
  3. Concurrentie: Zoekwoorden met een hoge concurrentie kunnen moeilijk zijn om te ranken in zoekmachines, vooral als je net begint. Kies zoekwoorden met een lage tot gemiddelde concurrentie voor een betere kans om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.
  4. Long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden zijn specifieke zoekopdrachten die uit meerdere woorden bestaan en minder concurrentie hebben. Ze kunnen meer gericht verkeer opleveren en hogere conversies hebben. Bijvoorbeeld, “zwarte leren jas voor heren” is een long-tail zoekwoord.
  5. Trends en seizoensgebondenheid: Sommige zoekwoorden zijn populairder op bepaalde momenten van het jaar, zoals “kerstcadeaus” of “zomerjurken”. Houd rekening met trends en seizoensgebondenheid om relevante zoekwoorden te vinden.
Zoekwoordenonderzoek

Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en Hoe

Het vinden van goede zoekwoorden vereist een goed begrip van jouw doelgroep en hun zoekgedrag. Gebruik keyword tools en wees bereid om te experimenteren met verschillende zoekwoorden om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf. Net als bij het schrijven van je teksten voor je website moet je ook steeds de belangrijke Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en Hoe voor ogen houden.

Deze 6 woorden zijn niet alleen belangrijk voor je conversie optimalisatie, zoals eerder over geschreven, maar kan je ook toepassen om de juiste zoekwoorden te vinden voor jouw website en specifieke pagina’s. Het beantwoorden van de vragen “Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en Hoe” geeft jou inzichten in jouw doelgroep en jouw aanbod. Gebruik ook de inzichten die Google Search Console en Google Analytics jou kunnen geven. Welke bezoekers trek je aan, waar komen zij vandaan, wat is hun leeftijd en hun internet gedrag. Is jouw website gezond genoeg zodat men ook goed uit de voeten kan op jouw website?

Hoe vind ik goede zoekwoorden voor mijn website?

Er zijn verschillende manieren om goede zoekwoorden voor jouw website te vinden. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:

  1. Begrijp jouw doelgroep: Voordat je begint met het zoeken naar zoekwoorden, is het belangrijk om jouw doelgroep te begrijpen. Wie zijn jouw ideale klanten en wat zoeken ze? Welke problemen en behoeften hebben ze?
  2. Brainstormen: Maak een lijst van zoekwoorden die relevant zijn voor jouw producten of diensten. Begin breed en noteer alles wat in je opkomt. Gebruik ook synoniemen en varianten van zoekwoorden.
  3. Keyword tools: Gebruik keyword tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush of Ubersuggest om meer zoekwoorden te vinden en de zoekvolumes en concurrentie te bepalen. Typ de zoekwoorden in de tool en bekijk de gerelateerde zoekwoorden en hun zoekvolumes.
  4. Analyseer jouw concurrenten: Bekijk de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken en hun positie in de zoekresultaten. Gebruik hiervoor dezelfde keyword tools of Google zelf. Analyseer hun content en zoekwoordgebruik.
  5. Zoekwoordonderzoek combineren met contentstrategie: Combineer jouw zoekwoordonderzoek met jouw contentstrategie. Bedenk hoe je de zoekwoorden in jouw content kunt gebruiken, zoals in de titels, subtitels, meta descriptions en bodytekst.
  6. Testen en bijsturen: Probeer verschillende zoekwoorden uit en analyseer welke het beste werken voor jouw website. Blijf experimenteren en bijsturen om jouw SEO-prestaties te verbeteren.

Onthoud dat het vinden van goede zoekwoorden een doorlopend proces is. Het vereist een goed begrip van jouw doelgroep en hun zoekgedrag, en het kan tijd kosten om de juiste zoekwoorden te vinden. Blijf echter bij het proces en blijf experimenteren en bijsturen om jouw SEO-prestaties te verbeteren.

SEO webinar

Ik geef regelmatig een gratis SEO webinar. Hiernaast een video van één van deze webinars. Dit gaat over meer zaken dan alleen het bepalen en vinden van de juiste zoekwoorden voor jouw website. Het gaat er ook over hoe je deze vervolgens toepast om nog beter te kunnen ranken in de zoekmachines.

Wil jij meer weten over het vinden en toepassen van de juiste zoekwoorden voor jouw website of heb je hier hulp bij nodig. Neem dan gerust contact op.