Emigreren of Verhuizen naar Portugal

Hoewel ik al langere tijd mensen begeleid en adviseer met hun emigratie naar Portugal realiseerde ik me dat ik dit nooit echt gekoppeld heb aan mijn eigen emigratieverhaal. Ik heb wel al een aantal E-books en handleidingen geschreven over verhuizen naar Portugal maar wil ook mijn eigen ervaringen en gevoel over Portugal met jullie delen.

Verhuizen naar Portugal, home is where the heart is

Verhuizen naar Portugal

We hebben het met elkaar altijd over emigreren naar Portugal maar in feite is het verhuizen naar Portugal. Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van mensen en goederen en derhalve is het in feite verhuizen naar Portugal. Bij de diverse officiële instanties waar je mee te maken krijgt onderweg kan hier derhalve weleens een spraakverwarring over ontstaan.

Inmiddels geef ik alweer een aantal jaren advies en begeleiding aan mensen die gaan emigreren naar Portugal en die inmiddels, net als ikzelf, permanent wonen in Portugal. In dit blog wil ik het niet zozeer hebben over alle praktische zaken want daar heb ik een handige checklist voor geschreven, een handleiding voor het invoeren van de auto en is er een emigratiepakket. In dit blog wil ik verder ingaan op praktische vragen zoals wat kost verhuizen naar Portugal en wat zijn de nadelen van wonen in Portugal.

Verhuizen naar Portugal: wat regelen?

Wil je toch ook alle praktische zaken goed op een rijtje krijgen lees dan het blog over de emigratieplanning. Hierin neem ik je mee in een aantal praktische zaken die verhuizen naar Portugal vanuit België en Nederland met zich meebrengt. Er zijn ook diverse boeken op de markt over emigreren naar Portugal en wonen & werken in Portugal.

Emigreren naar Portugal waar te beginnen?

Over alle praktische zaken en wat je moet regelen is er veel te vinden op internet. Je kan het allemaal zelf doen en regelen of je kan iemand, zoals Portugalore, inschakelen om je hierbij te begeleiden en te adviseren. Echter voor de eigenlijke emigratie naar Portugal zijn er heel andere overwegingen en beslissingen te nemen.

Waarom Portugal? Wat zijn de voor- en nadelen van wonen in Portugal? Kan ik zomaar in Portugal gaan wonen? Is Portugal duur om te wonen? Wat kost emigreren naar Portugal? Deze en nog veel meer vragen komen eerst. Ik krijg dan ook veel mensen tijdens het eerste gratis intakegesprek met deze vragen. Vragen die ik ten dele kan beantwoorden maar veelal is ook eigen gevoel en eigen ervaringen.

Mijn beste tip: Lees veel, praat met mensen die je voorgingen én ga zelf naar Portugal op vakantie. Bezoek de verschillende regio’s en vorm je een oordeel waar jij het beste thuisvoelt.

Voordelen Portugal

Het emigreren naar Portugal kwam een paar jaar geleden op mijn pad. Het was van mij nooit een diepgekoesterde wens. Ik hoefde er echter ook niet lang over na te denken. Voor iedereen zullen de voordelen van het wonen in Portugal anders zijn, voor mij zijn deze:

Het eenvoudigere leven:

Het lijkt wel of je in Portugal met minder toe kan. Ik woon in een landelijke omgeving en in de steden is het beslist anders. Ook als je meer naar de toeristische regio’s als de Algarve of de Zilverkust vertrekt. Echter in de Beira, Centraal Portugal, waar ik woon doet er niet toe wat je bent maar wie je bent. De dorpsbewoners zijn betrokken bij elkaar en nemen de tijd voor een praatje op straat of in het café.

Goedkoper dan Nederland:

Het leven is ook beslist goedkoper dan in Nederland. Hoewel een volle kar boodschappen minstens zo duur is als in Nederland zijn andere zaken vele malen goedkoper. Belastingen zoals onroerend goed belasting en wegenbelasting zijn vele malen lager dan in Nederland. Ziektekosten liggen vele malen lager omdat je als resident gebruik kan maken van het staatstelsel en geen dure ziektekostenverzekering nodig is. En ja ook klopt het dat uit eten gaan en op een wijntje op een terras spotgoedkoop nog steeds is.

De aangenamere temperaturen en prachtige natuur:

Door heel Portugal heen geldt dat de temperaturen hoger liggen dan in Nederland. Hierdoor krijg je ook al heel snel een vakantiegevoel. Echter er is een groot verschil of je Noord-Portugal, Centraal-Portugal of de Algarve bent. In Centraal Portugal zijn de zomers doorgaans wat warmer dan elders en de winters wat kouder en natter. Het hele jaar door geldt dat de huizen binnen koeler zijn dan buiten. ‘S Zomers is dit natuurlijk heerlijk maar ’s winters kan dat best onaangenaam zijn.

Centrale verwarming op gas of electra kennen we in Portugal niet of nauwelijks. Zeker in deze regio niet. Hier stoken we op hout of pellets. Ik stook op hout en heb 2 houtkachels die aangesloten zijn op de radiotoren. Zo voorzie ik niet alleen in de warmte in mijn huis maar krijg ik ook warm water. Het bekent ook dat ik thermostaat niet zomaar even op 21 graden kan zetten. Ik moet hout bestellen, hout in het houthok stapelen en later weer naar binnen sjouwen. Best een zware klus en de temperatuur is niet te reguleren. Het is gewoon koud of warm.

Portugal beschikt over een prachtige natuur. Dit zorgt voor een continu vakantie gevoel. Mijn buro kijkt uit de bergen tegenover mijn Bed and Breakfast. Ik heb altijd dichtbij de zee gewoond in Nederland en ben gek op water maar ook op de bergen. Hier kan ik mijn hart ophalen: uurtje rijden en ik loop langs de Atlantische Oceaan en ik woon middenin de bergen. In een waterrijk gebied met veel rivieren en dus veel watervallen en meren. Een uurtje de andere kant op rijden kan ik zelfs skieën in de winter als ik zou willen.

Nadelen Portugal

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan wonen in Portugal? Ja zeker wel, net als overal. Voor mij is het grootste nadeel de taal! Ik heb geen talenknobbel en ben al ietsje ouder, dan komt die taal gewoon niet binnen. Ik probeer het en blijf het proberen maar dat valt tegen. Natuurlijk spreek ik inmiddels heus wel wat Portugees maar een vloeiend gesprek voeren is er niet bij.

Een ander nadeel kan zijn dat er nog veel overheidsinstanties werken volgens het principe ‘het gaat er niet om wat je kan maar wie je kent’. Portugezen zijn gek op papieren documenten en veel zaken zijn makkelijker te regelen op een betreffend kantoor dan digitaal. Ook zijn ze gek op regels en wetten maar als je hier eenmaal aan gewend bent en je ‘West-Europese’ hoofd en denkwijze kan loslaten is het eigenlijk best duidelijk en overzichtelijk.

Mijn allerbeste tip: Zorg dat je overal documenten én kopieën van die documenten bij je hebt als je naar een officiële instantie gaat!

In Portugal liggen de lonen aanzienlijk lager dan in Nederland. Dit heeft alles te maken met de lagere levensstandaard. Kom je naar Portugal zonder inkomsten dan is het in loondienst willen gaan meestal niet de aangewezen weg. Je moet hiervoor de taal goed beheersen én de lonen zijn doorgaans niet voldoende om je vertrouwde levensstijl te kunnen onderhouden. Veel mensen die verhuizen naar Portugal en nog een inkomen moeten genereren kiezen er dan ook voor om een eigen bedrijf te beginnen. Vaak middels online werkzaamheden of het starten van een vakantie accommodatie zoals een alojamento local.

Voordat je gaat emigreren naar Portugal bedenk dan ook goed waarvan je wilt gaan leven en in je levensonderhoud gaat voorzien. Tot slot nog wat boekentips om te lezen voordat je besluit om naar Portugal te emigreren:

Portugal stukje bij beetje van Cees Groenewegen. Een boek over alles en soms over niets maar altijd over Portugal.

Een Portugese droom Een aanstekelijk Ik vertrek-verhaal tegen de achtergrond van de cultuur, de sfeer en de realiteit van een authentiek Portugees dorp

Thuis in Portugal, Marieke Woudstra Het begin van de Portugese droom die uiteindelijk leidt tot de emigratie naar Portugal
Wat kost emigreren naar Portugal?

Ik heb al even aangegeven dat het leven in Portugal grotendeels goedkoper is dan in Nederland of België. Wat de eigenlijke verhuizing of emigratie naar Portugal kost is geheel aan iemand zelf. Wil je de complete inboedel meeverhuizen of neem je slecht enkele spullen mee? Zaken waar je rekening mee dient te houden zijn:

  • Het kopen van een woning: In Portugal liggen in de meeste regio’s de huizenprijzen stukken lager dan in Nederland. Echter ook dit is relatief want verhuis je van Noord Groningen naar de Algarve dan ben je wellicht meer kwijt voor een koophuis.
  • Invoeren van een voertuig: wil je een auto of ander voertuig invoeren op de verhuisboedel dan ben je ca. € 250 tot € 400 kwijt aan leges en andere bijkomen de kosten als je dit gehele proces zelf doet
  • Inschrijven bij instanties: de meeste inschrijvingen zijn gratis, soms moet je ergens een klein bedrag betalen aan leges.