Er komt meer kijken bij het beginnen van een Alojamento Local Portugal dan een geschikt huis vinden en mooie kamers inrichten. Wat zijn dan die werkzaamheden Alojamento Local? Ben je dan al klaar om gasten te ontvangen? Nee! Je moet voldoen aan allerlei wetten en regels. Er zijn voorwaarden en beperkingen maar gelukkig ook heel veel mogelijkheden.

In een handig E-book zijn alle overwegingen, wetten en regels voor je op een rijtje gezet. Overwegingen over welke administratie vorm je het beste kan kiezen. Wat past in jouw situatie. Wat zijn fiscale en financiële consequenties van die keuze. Echter ook welke bedrijfsvorm past bij jou en ga jij uitoefenen? Alojamento Local moradia of is het een Alojamento Local Apartemento of nog iets anders. Val jij eigenlijk wel onder een alojamento local of is het een Casa do Campo in jouw situatie. Alle verplichtingen en werkzaamheden Alojamento Local komen aan bod in het E-book.

Voor de eerste antwoorden op je vragen kan je ook de kennisbank Alojamento Local raadplegen.

Werkzaamheden alojamento local

Als jouw online professional is het tevens mogelijk dat ik een (gedeelte) van de administratie uit handen neem. De accommodatie aanmeld en onderhoud op de diverse boekingswebsites alsmede andere voorkomende werkzaamheden.

Alojamento Local aanvragen:

Aanvragen NIF nummer

Openen bankrekening

Aanvragen licentienummer (AL)

Inschrijven bij Finanças

Inschrijven bij Segurança social

Aanmelden bij de SEF

Begeleiding & Advies

Advies administratievorm

Uitleg diverse belastingvormen IRS, IRC en IVA

Ondersteuning kwartaalaangifte Segurança social

Begeleiding verwerking facturen Finanças

Ondersteuning verwerking gastgegevens SEF

Overige voorkomende zaken

 Alojamento Local Portugal

Bestel hier direct je E-book “Starten van een Alojamento Local” á € 27,50


Zelf of een online professional

Graag begeleid ik, José van der Zwan,  jou in het proces bij het starten van jouw kleinschalige vakantie verhuur. Ook bij de uitoefening kan je altijd een beroep op mij doen voor advies, begeleiding of als Online professional. Het E-book bevat een uitgebreide handleiding hoe zelf te beginnen en maar ook hoe verder te gaan. Wil je echter eerst enkele zaken afwegen dan help ik je hieronder alvast wat op weg.

Bedrijfsvorm die bij jou past

Bereid je goed voor welke bedrijfsvorm voor jou geldt. Hieronder zie je de diverse vormen waar je uit kan kiezen voor kleinschalige vakantieverhuur.

Alojamento Local:
 • Quartos
 • Moradia
 • Apartamento
 • Estabelecimentos de hospedagem (Hostel)
Turismo no Espaço Rural
 • Casa do Campo
 • Agro – Turismo
 • Hotéis Rurais
 •  

  Enkele voorwaarden

  Er zijn veel voorwaarden waar je aan moet voldoen van een verplichte EHBO doos in het Portugees tot een branddeken. Van een gedegen en complete kamerinrichting tot het bordje ‘saída’. Je moet aan alle basisvoorwaarden ten alle tijden voldoen. Zijn er één of meerdere zaken niet op orde en als dit wordt opgemerkt. Dan kunnen er (hoge) boetes volgen tot zelfs een (tijdelijke) sluiting van je accommodatie.

  Dat je een vergunning moet hebben is wel bekend maar dat je een AL of Turismo bord aan je gevel moet hebben hangen niet. Net zoals dat je op al je reclame-uitingen je licentie nummer moet vermelden. Ook op je website en bij boekingplatforms. Het niet op orde hebben van je administratie en meldingen kan ook tot boetes leiden.

  Gasten zijn gearriveerd

  Hoe fijn is het als je eindelijk open kan én je eerste gasten komen naar jouw accommodatie toe. Gasten ontvangen, ontbijtjes maken, de gasten informeren en de kamers/badkamers schoonmaken. Helaas zijn dit niet de enige taken binnen een vakantie verhuur. Er is ook een stukje noodzakelijke en verplichte administratieve handelingen; verplichte werkzaamheden Alojamento local. Hieronder enkele verplichte werkzaamheden Alojamento Local. Andere zaken zoals je administratie en reserveringen bij houden horen er natuurlijk ook nog bij.

  • Facturen indienen bij de Finanças elke maand
  • Aangifte doen elke kwartaal bij de Segurança Social
  • Als dit voor jou geldt elke maand IVA aangifte doen
  • Je buitenlandse gasten aan- en afmelden binnen 3 dagen bij de SEF.

  Alojamento Local pakket

  Om jou nog beter te ondersteunen en te kunnen begeleiden is er nu het alojamento local pakket! Met dit pakket ben je in staat om heel veel zelf te regelen én krijg je bovendien 1 uur online begeleiding. Ook inbegrepen in dit pakket zijn diverse E-books en online workshops.

  • E-book Alojamento Local
  • E-book informatieboek
  • Zoom uitleg voor verwerking facturen, gastenmeldingen SEF en aangiften AL
  • Handouts en online workshops alojamento local
  • 1 uur online begeleiding

  Tot slot – waar ligt jouw kracht?

  Waar ligt jouw kracht is dat bij alle bijkomende werkzaamheden Alojamento Local of is dat bij wat je het liefste doet? Het ontvangen en verwennen van gasten in jouw bb in Portugal. Gasten een heerlijke en onvergetelijke vakantie bezorgen? Ik weet waar ik goed ik ben: alle uitvoerende administratieve werkzaamheden Alojamento Local!

  Wil je graag informatie ontvangen over wat ik voor jou kan betekenen? Wil je mij inschakelen bij het opstarten van jouw Alojamento Local of als online professional? Vul dan onderstaand contactformulier in voor een gratis intake gesprek.