Technisch webdesign

Technisch Webdesign: Het fundament van een efficiënte WordPress website

Webdesign gaat verder dan alleen het visuele aspect van een website. Het omvat ook de technische aspecten die de basis vormen voor een functionele, responsieve en veilige online aanwezigheid. Bij het opzetten van een WordPress-website is technisch webdesign van essentieel belang om een solide basis te leggen voor een goede gebruikerservaring. Het draait om de technische aspecten die de gebruikerservaring verbeteren, de laadsnelheid optimaliseren en de veiligheid waarborgen.

Wat is Technisch Webdesign?

Technisch webdesign omvat de onderliggende structuren en processen die een website mogelijk maken om goed te functioneren. Dit omvat onder andere de codering, de architectuur van de site, de serverconfiguratie en meer. Het doel is om een solide fundering te bieden voor een website, zodat deze gebruiksvriendelijk, toegankelijk, snel en veilig is.

Het Opzetten van een Technisch Sterke Website

 1. Hostingkeuze: Het kiezen van een betrouwbare hostingprovider is cruciaal. Zoek naar een host die goede prestaties, betrouwbaarheid en goede ondersteuning biedt. Zelf werk ik graag samen met Sitihost.nl
 2. CMS Selectie: WordPress is een populair CMS vanwege zijn flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Zorg voor een schone installatie en gebruik betrouwbare thema’s en plugins. Installeer WordPress op je hostingaccount en configureer het om te voldoen aan je behoeften.
 3. Thema’s en plugins: Kies een responsief thema dat past bij het doel van je website en voeg plugins toe voor extra functionaliteit. Let op dat je niet te veel plugins gebruikt, want dit kan de prestaties van de website negatief beïnvloeden. Zelf werk ik graag met AVADA als thema en tevens builder. Je kan hier van scratch af aan zelf een website helemaal opbouwen maar ook gebruik maken van hele demo websites of slechts demo pagina’s of elementen.
 4. Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat de website goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten. Een responsief ontwerp is essentieel voor een positieve gebruikerservaring. Tegenwoordig zijn alle thema’s in basis goed responsief maar blijf altijd testen tijdens het bouwen van je website.

Snelheidsoptimalisatie: Een Cruciale Factor

Snelheid is een cruciale factor voor het succes van een website. Bezoekers hebben weinig geduld voor trage websites, dus optimalisatie is essentieel. Hier zijn enkele methoden om de snelheid van je WordPress-website te verbeteren:

 1. Caching: Gebruik caching-plugins om statische versies van de site op te slaan en laadtijden te verkorten. Ik werk bij voorkeur met WP Rocket voor een goede caching optimalisatie.
 2. Afbeeldingsoptimalisatie: Comprimeer afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies om de laadtijd te verkorten.
 3. Minimaliseer HTTP-verzoeken: Verminder het aantal verzoeken naar de server door het samenvoegen van bestanden en het minimaliseren van externe bronnen.
 4. Minimaliseer CSS en Javascript: Verklein CSS- en JavaScript-bestanden door onnodige spaties, opmerkingen en tekens te verwijderen, waardoor de bestandsgrootte wordt verminderd en de laadsnelheid wordt verbeterd.
 5. CDN Gebruik: Implementeer een Content Delivery Network (CDN) om de laadsnelheid wereldwijd te verbeteren door bestanden vanaf servers dichter bij de gebruiker te leveren. Dit heeft alleen nut als je doelgroep zich niet in je eigen server regio/land bevindt.

Veiligheid van WordPress Websites

Beveiliging is van het grootste belang om je WordPress-website te beschermen tegen potentiële bedreigingen en aanvallen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om de beveiliging te waarborgen:

 1. Regelmatige Updates: Houd WordPress, thema’s en plugins up-to-date om kwetsbaarheden te vermijden. Vergeet ook de PHP updates niet, deze update je via je provider.
 2. Gebruik Sterke Wachtwoorden: Kies complexe wachtwoorden en gebruik tweestapsverificatie indien mogelijk.
 3. Beveiligingaudits: Voer regelmatig controles uit om mogelijke zwakke punten op je website te identificeren en aan te pakken.
 4. Gebruik van Beveiligingsplugins: Installeer WordPress-beveiligingsplugins om kwetsbaarheden te scannen en te voorkomen. Denk hierbij aan monitoren van verdachte activiteiten, beperken van inlogpogingen en het beschermen tegen malware.
Technisch webdesign bouw niet op zandgrond

Conclusie

Technisch webdesign is de ruggengraat van een goed presterende WordPress website. Het omvat niet alleen het bouwen van een site, maar ook het zorgen voor snelheid, veiligheid en functionaliteit. Door aandacht te besteden aan deze aspecten, kan jij als website-eigenaar een betere gebruikerservaring bieden, hogere conversies behalen en jouw online aanwezigheid versterken.

Het optimaliseren van de technische aspecten van een WordPress website is een voortdurend proces. Het vereist constante monitoring, updates en aanpassingen om te blijven voldoen aan de steeds veranderende normen en verwachtingen van de gebruikers. Veel website eigenaren besteden het onderhoud dan ook uit aan gespecialiseerde WordPress onderhoud bureau’s. Zelf werk ik hiervoor samen met SolidWP.