Turismo de Portugal – hulp aan accommodaties

De vele noodzakelijke maatregelen om het Covid-19 virus een halt toe te roepen heeft een zware impact op het toerisme. Turismo de Portugal biedt hulp aan accommodaties. In dit blog beperk ik me tot de genomen maatregelen voor Alojamento Local en Casa do Campo. Echter andere (kleinschalige) vakantie accommodaties kunnen hier ook baat bij hebben. Door bedrijfsbureau van Turismo de Portugal zijn vele maatregelen genomen om de accommodaties te ondersteunen. Zowel financiële steun van de overheid alsook praktische ondersteuningsmaatregelen.

Turismo de Portugal financiele ondersteuning overheid voor accommodaties

Maatregelen door Turismo de Portugal

Zoals hopelijk bekend beschikt Turismo de Portugal over een gedeelte op de website speciaal voor toeristische bedrijven. Dit deel van de website, Toeristen bureau Portugal voor toeristische bedrijven, geeft sinds enkele weken alle beschikbare hulp weer voor bedrijven in het toerisme.  Er is financiële steun van de overheid in de vorm van een renteloze lening. Echter zijn er ook ondersteunende maatregelen in de vorm van extra scholing en praktische zaken. Voor degenen die het Portugees niet voldoende machtig zijn is er uitstekende  begeleiding in het Engels.

Financiële steun van de overheid

Om de kleinere accommodaties te ondersteunen is er een financieel noodplan welke beschikbaar is voor micro bedrijven. Deze micro ondernemingen moeten op 29 februari 2020 minimaal 1 werknemer hebben gehad. Er is in totaal 60 miljoen beschikbaar gesteld. Waar de volgende verdeling voor geldt:

 • Per werknemer €750 per maand
 • Maximaal 3 maanden
 • Mogelijkheid tot verlenging met 3 maanden

Hoe zit het nu met die werknemer?

Het grote struikelblok de afgelopen periode is de onduidelijkheid over die werknemer. Voor een kleinschalige Bed and Breakfast heb ik deze vergoeding aangevraagd. Deze is goedgekeurd en inmiddels ook uitbetaald. Elke accommodatie heeft minimaal 1 werknemer: jij! Degene op wiens naam de vergunning staat, in theorie zouden dit dus ook meerdere personen kunnen zijn. Dit geldt ook als je de alojamento local niet hebt ondergebracht in een Lda. of andere bedrijfsvorm maar als activiteit hebt bij laten schrijven op je persoonlijke NIF nummer.

Je bent namelijk géén trabalhador independente! Een trabalhador independente is een arts, advocaat, notaris, makelaar of één van de vele andere zelfstandige beroepen. Accommodatie eigenaar is géén zelfstandig beroep maar een activiteit. Dit is allemaal terug te vinden op de website van Turismo de Portugal.

Aanvragen bij Turismo de Portugal

Deze renteloze lening vraag je aan via bij SGPI Turismo de Portugal. Je maakt hier een account aan op basis van je NIF nummer en paswoord. Vervolgens vul je alle benodigde gegevens in. Denk hierbij niet alleen aan je persoonlijke contactgegevens. Echter ook aan omzet 2019, je nummer van de segurança social en nog veel meer informatie. Belangrijk is wel dat je ook hier jezelf meetelt als werknemer.

Werkt je partner ook mee in de alojamento local dan geldt hij/zij alleen als werknemer als dit ook als zodanig is aangegeven bij de Segurança Social. Derhalve dat er premies betaalt worden voor de partner of als je partner ook mede-eigenaar is van de alojamento local. Dan ook heeft aangegeven als economische activiteit op het NIF nummer.

Hoe vraag je de steun aan?

Als je het bovenstaande proces helemaal hebt doorlopen dan moet je documenten aan je aanvraag toevoegen. Hier begint het lastige gedeelte maar de begeleiding door Turismo de Portugal is prima geregeld. Bij je aanvraag dien je mee te sturen:

 • Declaração de empresa autónoma
 • Declaração Segurança Social divida é não divida
 • Certidão finanças
 • Certificação PME | IAPMEI
 • Finanças ínicio actividade
 • Pedido Alojamento Local
 • Certificado de registo de cidadão da uniçio Europeia
 • Kopie paspoort
 • Bewijs van IBAN
 • Inschrijving Segurança Social

Als alles goedgekeurd en ondertekend is krijg je al snel je contract. Dit moet ondertekenen en per email terugsturen. Het geld staat vervolgens binnen enkele dagen op je rekening. Het is echt een renteloze lening. Het eerste jaar hoef je niets terug te betalen. Daarna heb je 3 jaar de tijd om het bedrag terug te betalen. Inderdaad het is geen schenking maar wel een manier om deze periode zonder cash flow beter door te komen.

Wat biedt Turismo de Portugal nog meer?

Naast de hier bovenstaande renteloze lening is er ook een lening tegen een rentepercentage van minimaal 1% en maximaal 1,5%. Het percentage is afhankelijk van de termijn waarin je wilt aflossen. Dit is maximaal 4 jaar. In deze pot zit 900 miljoen euro.

Deze lening is bedoeld voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen, gecertificeerd door de IAPMEI Electronic Declaration.  gericht op bedrijven die activiteit  in de volgende CAE hebben:
 • Sectie I – Accommodatie, catering en dergelijke 55111; 55112; 55113; 55114; 55115; 55116; 55117; 55118; 55119; 55121; 55122; 55123; 55124; 55201; 55202; 55203; 55204; 55300; 55900.
 • Sectie N – Administratieve en ondersteunende activiteiten
  77110 en 77120
Maximaal per bedrijf:
 •  € 50.000 (Micro-ondernemingen)
 • € 500.000 (kleine bedrijven)
 • € 1.500.000 (Medium bedrijven)

Praktische ondersteuning

Er zijn om te beginnen tal van gratis webinars te volgen over uiteenlopende zaken. Op het gebied van marketing, online zichtbaar zijn, administratie, financiën en nog veel meer. Hiervoor zijn een 60-tal leraren van de school voor toerisme ingezet. Je kan je aanmelden via een aanmeldformulier, waarna je binnen enkele dagen antwoord krijgt. Ondersteuning is ook in het Engels beschikbaar. Het bureau van Turismo de Portugal is heel behulpzaam en denkt met je mee.

Overige ondersteuningsmogelijkheden

Diversen gemeenten bieden ook aan micro-bedrijven steun aan. Je kan hiernaar vragen bij je eigen gemeente. Veelal krijg je bericht van de gemeente als je officieel geregistreerd staat. Deze steun is zowel praktisch alsook financieel.

Daarnaast is het zowel bij de Finanças als bij de Segurança Social mogelijk om de belastingen en premies gespreid en/of later te betalen. In feite ook hier weer een vorm van een lening om de cash flow te bevorderen. Bij de Finanças zijn alle betalingstermijn opgeschoven met 1 tot 3 maanden. Echter is de aangifteplicht wel gewoon aanwezig.

Dit geldt ook voor de Segurança social. Als jij aangifte moet doen bij de Segurança Social dan krijg je bij het inloggen eerst een vraag voordat je verder kunt. Deze vraag houdt in of je uitstel van betaling wilt. Ja dus. Vervolgens kan je je normale aangifte doen. Voor het verzenden vraag je ook hier vermindering van de maandelijkse premie met 25%. Dit wordt direct geaccepteerd omdat je in je eerdere aanvraag hebt verklaard minder inkomsten te hebben. Hierdoor hoef je het kwartaal volgend op dit kwartaal sowieso minder te betalen en kan je dit dan weer terugbetalen.

Heb je nog vragen of wil je dat ik met je meekijk naar jouw aanvraag? Neem dan gerust contact met mij op. Dit kan via:

Contactformulier  | via de telefoon + 351 967 479 752 | via email info@portugalore.com

Of vraag je boekhouder om hier samen met jou naar te kijken en het aan te vragen!

Vanaf hier wens ik iedereen heel veel sterkte en wijsheid te komende tijd. In de hoop en wens dat iedereen gezond mag blijven!

Turismo de Portugal, accommodaties in Corona tijd

disclaimer: dit artikel is geschreven op 7 april 2020 volgens de op dat moment bekende gegevens en bedragen. Op de website van Bussiness Turismo de Portugal kunt u de laatste bijgewerkte informatie terug vinden.

4 Comments

 1. Bedankt voor de info. Ik heb wat moeite met de specifieke informatie over werknemersvergoeding voor ´em nome individual´ zonder officiele werknemers, maar inderdaad, wel ikzelf aan de slag, terug te vinden op de site van turismo de portugal. Dit zou handig zijn om mijn enkel Portugees sprekende boekhouder te overtuigen en tot actie aan te kunnen zetten. Bedankt!

  Nathalie
   1. Hallo José, bedankt voor de uitgebreide uitleg mét positieve noot, zeer gewaardeerd. Aanrader, zeker voor wie relatief nieuw in het land is of de taal nog niet 100% machtig is.

    Nathalie

Comments are closed.