Inkomensverklaring belastingdienst

Elk jaar weer is het geklaag niet van de lucht aangaande de inkomensverklaring die als kwalificerend buitenlands belastingplichtige nodig hebt voor de Nederlandse belastingdienst. Een mondvol maar hoe zit het nu in elkaar en hoe vraag je het aan?

Belasting enveloppe inkomensverklaring

Inkomensverklaring Nederlandse zijde

Uiteraard is alles terug te vinden op de website van de Nederlandse belastingdienst. Echter niet iedereen kan hier even makkelijk uit de voeten. Dit terwijl de regels wel voor iedereen gelden dus ook als u geëmigreerd bent naar Portugal. Er zijn een 2-tal termen die door de belastingdienst in gebruik zijn:

 • Kwalificerend buitenlands belastingplichtige
 • Inkomensverklaring

Kwalificerend buitenlands belastingplichtige

Het is een mond vol maar wanneer ben je nu een kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Voor dit bericht beperk ik mij wel even tot Nederland en Portugal. Eigenlijk is het heel simpel. U bent kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u in Portugal woont maar over het grootste deel van uw inkomen belasting betaalt in Nederland.

Aangezien u in Nederland uw inkomstenbelasting moet betalen heeft u daar natuurlijk ook recht op de aftrekposten en heffingskortingen. Wat is nu het grootste deel van uw inkomen? Als u over 90% of meer van uw inkomen belasting betaalt in Nederland dan bent u kwalificerend buitenlands belastingplichtige.

Ik betaal over minder dan 90% van mijn inkomen belasting in Nederland wat dan? In dat geval moet u nog steeds aangifte doen in Nederland over uw inkomen uit Nederland en uw onroerende zaken in Nederland. U heeft dan echter geen recht op de aftrekposten en heffingskortingen.

Ik heb mijn inkomensverklaring wat dan?

Als u uw verklaring hebt ontvangen van de finanças van Portugal dan stuurt u deze per post op naar Nederland. Let op dat de verklaring volledig is ingevuld en ondertekend. U kunt de verklaring opsturen naar:

Belastingdienst/kantoor Buitenland
Postbus 2577
6401 DB Heerlen
Nederland

Ik heb mijn verklaring nog niet maar moet wel mijn Nederlandse aangifte doen? Het is inderdaad zo dat men in Nederland eerder aangifte kan doen dan in Portugal. De belastingdienst heeft het liefste dat u beiden tegelijk instuurt. Dit gaat helaas niet altijd. Verzend daarom uw Nederlandse aangifte alvast als deze klaar is. Zodra u in Portugal aangifte IRS heeft gedaan én een aanslag heeft gekregen kunt u uw inkomensverklaring aanvragen.

Administratie doorspitten voor aangifte belasting 2019

Aangifte doen in Portugal

Een veelgehoorde misvatting is dat als u geen inkomen heeft in Portugal u ook geen aangifte hoeft te doen. Zodra u fiscaal resident van Portugal bent, heeft u de plicht een belastingaangifte te doen. In sommige gevallen moet ook een niet-fiscaal resident aangifte doen in Portugal. Dit kan zijn als u bijvoorbeeld onroerend goed heeft verkocht in Portugal of andere inkomsten geniet uit Portugal. U bent fiscaal resident als u langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Portugal verblijft.

Aangifte kunt u zelf doen of het overlaten aan een accountant of boekhouder. De aangifte doet u bij de finanças van Portugal.

Hoe verder?

Nadat u aangifte heeft gedaan krijgt u doorgaans binnen 1 maand u belastingaanslag binnen. Dit is voor u het startsein om de felbegeerde inkomensverklaring te gaan aanvragen.

Hieronder in een kort stappenplan uitgelegd wat te doen en waar dat te doen:

 1.  U download van de website van de belastingdienst de inkomensverklaring in het Portugees Update: met ingang van 2022 (belasting over 2021) is het niet meer nodig om de papieren versie op te sturen. Vul derhalve ook Q5 niet in.
 2. Vervolgens gaat u naar het portal van de finanças waar u de pedido de certificação de Residência Fiscal aanvraagd. Klik hier om dit aan te vragen.
 3. Vul alle gegevens in. U kunt uw verklaring direct bekijken.
  1. Vul bij het eerste veld in “Residência Fiscal”
  2. Klik op Confirmar en vul in het volgenge scherm onder Q2 uw persoonlijke gegevens in
  3. Q3 hoeft u niet in te vullen
  4. Bij Q4 kiest u voor “Acionar convenção para evitar a dupla tributação”
  5. Vink Q5 aan én verstuur het originele formulier naar Lissabon
  6. Bij Q6 kiest u uw inkomensvorm
  7. Tot slot bij Q7 kiest u het of gedeelte van het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft en vult u het Portugese inkomen in en tot slot de munteenheid.
  1. Tip: heeft u een inkomen van € 0 vul dan € 0,10 in en verklaar dat het klopt dat uw inkomen zo laag was. Het systeem pakt € 0 niet.
 4. Tot slot verstuurt u de ingevulde en reeds door u ondertekende verklaring naar het buitenland kantoor van de finanças in Lissabon. Dit kan per email naar dsri@at.gov.pt
 5. Tot slot stuurt u de verklaring per post naar:

DSRI – Direção de Serviços de Relações Internacionais

Av. Eng. Duarte Pacheco 28 – 4
1099-013 Lisboa

Nu is het even geduld hebben maar mijn ervaring is dat u binnen 10 werkdagen de ondertekende en gestempelde verklaring in huis heeft. Deze kunt u nu versturen naar Nederland.

Tip:

pedido de certificação de Residência Fiscal voor de inkomensverklaringMaak even een kopie van alles wat u verstuurd per post voor verzending. Zou jammer zijn als het hele proces weer overnieuw gedaan moet worden.

U kunt de pedido de certificação de Residência Fiscal ook handmatig invullen en opsturen, gelijk met de inkomensverklaring.

Dit artikel is bedoelt om u op weg te helpen in de wirwar van belastingperikelen waar u mee te maken krijgt na uw emigratie naar Portugal. Het is ook slechts een enkel onderdeel van het doen van de belastingaangifte.

Voor vragen of hulp bij uw belastingaangifte kunt u altijd even contact opnemen. Wij zijn geen fiscalisten maar kunnen u wel op weg helpen.

 

4 Comments

 1. Goedendag,
  Dank u voor de informatie op uw website. Ik heb uw bericht omtrent een stappenplan om de inkomensverklaring te verkrijgen uitgeprobeerd. De zoekopdracht naar pedido de certificaçao de residentie fiscal in het portal van financas, leverde echter niets op.
  Wel vele aanvragen maar niet de term die u gebruikt.
  Via Pedidos certificados kom ik op Mapa do Sitío waar ik een keuze heb uit 200 formulier 🙁
  Mogelijk dat u kunt aangeven waar die aanvraag precies te achterhalen is.
  Denkelijk zie ik wat over het hoofd maar het portal van financas is niet heel gemakkelijk als je geen Portugees beheerst. 🙂
  Bij voorbaart vriendelijke dank.

  Lida
 2. Hallo
  Eindelijk een website waar ik iets aan heb.
  Bedankt zover.
  Een vraag nog. Als ik de gedownloade inkomstenverklaring van de belastingdienst per mail heb gestuurd naar dsri@at.gov.pt (punt 4)
  Moet ik dan ook nog ’n keer per post versturen?
  (punt 5)
  Groeten, e Ton van Ooijen

  Antonius van Ooijen
  1. Beste Ton,

   Allereerst bedankt voor het compliment. Ja je moet deze ook nogmaals per post versturen. Doorgaans wordt namelijk alleen het origineel ondertekend en teruggestuurd.
   Vaak krijg je van de Finanças ook nog een email waarin ze vragen om het originele formulier ook op te sturen.
   In mijn ervaring werkt dit het beste.

   Met vriendelijke groet,
   José

Comments are closed.