Over Portugalore – over mijzelf en emigreren

Portugalore B&B Casa Traca alojamento localVan emigreren naar Portugalore. Eerst hier op de website al een blog heb geplaatst over het starten van een Alojamento Local in Portugal. Daarna realiseerde ik mij pas dat dit de verkeerde volgorde is en ik jullie eerst wat meer mee moet nemen in wie ik ben.

Het begin – emigreren

Emigreren is eigenlijk gewoon verhuizen maar dan wat verder weg. Emigreren binnen de Europese Unie dan. Vrij verkeer van mensen en goederen, klinkt mooi maar helemaal waar is het niet. Daarover verder in dit blog meer. Voor ons, mijn man en mij, was het een bewuste keuze om Nederland achter ons te laten. Onze kinderen waren oud genoeg, allemaal begin twintig. Hoewel ik een goede en vooral hele leuke baan had bij Koninklijke Visio was ook voor mij de tijd rijp om dit achter me te laten. Onze plannen waren ook duidelijk: we wilden vooral Genieten! Genieten van elkaar, genieten van minder moeten en meer relaxen, genieten van de mooie omgeving.

Ons plekje hebben we gevonden in Valbona, een klein dorpje tegen Arganil aan in Centraal Portugal. Een huis gekocht wat groot genoeg was voor een kleinschalige Bed & Breakfast met een leuke maar niet te grote tuin. Een tuin ruim en groot genoeg om meer dan voldoende privacy te bieden aan onze gasten en onszelf. Ruimte voor onze dieren maar ook een tuin die we zelf kunnen onderhouden ook als we ouder worden.

De Bed & Breakfast

emigreren naar Portugal een B&B in centraal Portugal Casa TracaIn het begin was ik ook inderdaad druk met de B&B, met genieten & relaxen en met onze nieuwe omgeving ontdekken. Echter ik ben geen stilzitter. Ik ben een doener, een duizendpoot, een regeltante. In Nederland heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan vooral in de speelothekenwereld. Een eigen speelotheek opgezet welke uitgroeide tot één van de grotere speelotheken van Nederland met veel aandacht voor aangepast spelmateriaal voor mensen met een beperking. Jarenlang in het bestuur gezeten van de overkoepelende landelijke organisatie VSN Vereniging Speelotheken Nederland.

In combinatie met mijn werk bij Visio veel voorlichtingen gegeven over spelen en spelmateriaal voor mensen met een visuele en soms ook verstandelijke beperking. Daarbij heeft mijn werk bij Visio mij enorm gestimuleerd om mijn organisatietalenten nog beter te ontwikkelen. Netwerken en acquisitietools nog beter te leren kennen en vooral hoe en wanneer deze toe te passen.

Rondreizen Portugal

Emigreren Rondreizen Portugal & PortugaloreToen gasten van de Bed and Breakfast dan ook gingen vragen om tips voor andere accommodaties elders in het land bleef het niet bij het geven van een naam. Mijn regelbloed en organiseergenen gingen al gauw borrelen en in plaats van alleen een naam geven, regelde ik tussen neus en lippen door de volgende overnachtingsplaats.

De eerste rondreis was geboren en al gauw volgden er meer. Eerst met slechts enkele collega accommodaties en vaste reizen. Allengs kwamen er meer accommodaties bij en daarmee was het ook mogelijk om flexibele reizen te gaan adviseren. Reizen helemaal op maat samengesteld naar de wensen en mogelijkheden van de gasten.

Rondreizen Portugal werd al snel bekender en daarmee veranderde ook het karakter van Rondreizen Portugal. Waar het eerst alleen maar bedoelt was om rondreizen door Portugal te adviseren is het heden ten dagen tevens ook een platform waar accommodaties zich kunnen profileren. Niet zomaar een platform. Er is ook heel veel informatie op te vinden over de diverse streken in Portugal. Over bezienswaardigheden en activiteiten. Dit monitoren en uitbouwen geeft mij energie en voldoening.

Naar Portugalore

Zowel de website van de B&B als de website van de Rondreizen zijn geen statische websites. Ik ging me verdiepen in de achtergrond en opbouw van een website. Lezen en leren over het maken en bouwen van websites. Ik ging het steeds leuker en interessanter vinden en dat maakte het leer- en oefenproces steeds makkelijker. Lezen en leren over leesbaarheid en vindbaarheid van een website, optimalisatie. Dit maakte het nog leuker en interessanter.

Zelfstudie, internet uitpluizen en  cursussen en workshops volgen. Vallen en opstaan, met heel veel oefenen, kijken wat er bij welke handeling gebeurde, onderuit gaan maar ook weer verder gaan. Ik ben wat dat betreft best een streber of een perfectionist. Neem geen genoegen met een plaats op de derde pagina van google of nog verder. Ik wil op de eerste pagina staan mét een goede website.

Daarnaast kwamen er veel vragen binnen van collega’s of ik voor hun een website wilde maken of optimaliseren. Het inbouwen van een channelmanager en deze helemaal integreren en optimaliseren. Tevens kwam steeds vaker, vaak via social media, de vragen over het starten van een Alojamento Local. Waar te beginnen, wat moet je doen en wat niet. Als je eenmaal open bent hoe dan verder.

Langzaam maar zeker werd het een onbegonnen werk om dit allemaal tussendoor te blijven doen. Het was tijd voor structuur en duidelijkheid. Wat doe ik wel en wat niet. Wat zijn mijn grenzen en waar ben ik goed in. Hiervoor ben ik goed gaan zitten. Een plan schrijven en vooral heel vaak herschrijven en aanpassen. Dynamiek en flexibiliteit, woorden waar ik van hou en die bij mij passen. Zo kreeg uiteindelijk Portugalore haar gezicht en vorm.

de pijlers van Portugalore:

De vier pijlers van Portugalore staan er, die zijn stevig. Juist omdat deze stevig staan is het mogelijk om flexibel en dynamisch hiermee om te gaan. Het geeft mij de ruimte om elke aanvraag individueel te bekijken. Hierdoor is elke opdracht weer een kadootje, een feest om te mogen doen. Creërend, scheppend, adviserend, samen met mijn klanten naar een goed eindresultaat werken. De laatste pijler is onlangs toegevoegd en zal ook binnenkort een eigen plek krijgen op de website.

  1. Het maken en onderhouden van websites met als specialisatie websites voor kleinschalige vakantieverhuur. Tevens advies aangaande website optimalisatie voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines.
  2. Advies en begeleiding bij het (op)starten van een Alojamento Local in Portugal
  3. Ondersteuning en advies bij het vinden van jouw droomhuis in (Centraal) Portugal
  4. Advies inzake emigreren naar en wonen in Portugal, vanuit Nederland.

Lees nog een beetje meer over mij