Een alojamento local starten

Ik wil een Alojamento Local, wat nu?

Een Alojamento Local starten in Portugal. Portugal wordt door veel mensen , ten onrechte, gezien als een land waar alles mag en kan. Een land zonder regels en als ze er al zijn dan kan je daar wel omheen. Eenmaal aangekomen bij het proces voor het aanvragen van een licentie nummer, een vergunning, komt men er dan achter dat er wel degelijk regels en wetten zijn.

Casa Traca 27592AL e1551434779716Dit is ook logisch en terecht. Je gaat namelijk werken met en voor mensen. Mensen die recht hebben op veiligheid, op hygiëne, op een stukje zekerheid. Portugal is naast een land van regels en wetten ook een land van bureaucratie. Is het nu allemaal kommer en kwel en moet je er maar niet aan beginnen? Nee zeker niet! Portugal is een heerlijk vakantieland. Een land wat nog steeds in opkomst is als populaire vakantiebestemming. Portugal is een veilig (vakantie) land met weinig criminaliteit. Een land met veel zonuren en een heel divers landschap en sferen. Daarbij een heerlijk land om te wonen én te werken.

Wat komt erbij kijken?

Werken is het zeker: het runnen van een Alojamento Local. Niet alleen met het ontvangen van gasten en het verzorgen van een ontbijt. Ook met het schoonmaken van de kamers en badkamers. Het op peil houden van de hygiëne, het bijhouden van huis en tuin. Ergens achteraan komt voor veel mensen pas die vervelende administratie en al die regeltjes waar je je aan moet houden. Ik hoor regelmatig “we gaan eerst maar eens starten en zien of we gasten krijgen. Daarna verdiep ik me wel in de voorwaarden, regels en de administratie.”

Dit is de verkeerde volgorde. Zorg dat je alles goed geregeld hebt. Je keuze voor een administratievorm, het aanmelden en aanvragen van een AL nummer. Het aanmelden bij de Finanças en Segurança Social maar ook het doen van de aangiften bij deze instanties. Het doorgeven maandelijks van je omzet en de kwartaalaangifte bij de Segurança Social. Het aan- en afmelden van je buitenlandse gasten bij de SEF.

Het meest belangrijke blijft daarbij ook het krijgen van gasten. Acquisitie en marketing op social media én het hebben van een goede website is daarbij heel belangrijk. Een website die leeft, waar veranderingen op plaats vinden. Een website die gevonden wordt in google. Meld je je wel of niet aan bij boekingsplatforms en hoe integreer je dat dan in je website zodat mensen direct kunnen boeken.

Is het dan nog wel leuk?

Ja zeker! Het is alleen een kwestie van je goed voorbereiden en je zaken op orde hebben. Niet als je controle krijgt alles nog in orde moeten maken. Wees het AL bordje waardig.

Wil jij je vooral richten op de gasten? Op de dagelijkse gang van zaken? Wil je beginnen met een goede start waarbij alles op orde en overwogen is? Dan kan ik je van dienst zijn. Samen met jou ga ik kijken wat jezelf wil en kan doen en wat je wilt uitbesteden. Voor sommige zaken zal je ook een accountant nodig hebben. Uiteraard zal ik dat dan ook adviseren.

Is er een gouden tip? Ja zeker: heb je administratie en je papieren van te voren al goed op orde. Lees je in en weet wat er bij komt kijken. Om je alvast wat op weg te helpen heb ik een E-book voor geschreven. Hierin vind je veel informatie terug voor de aanvraag van je licentienummer. Echter ook als je net gestart bent en wat er dan verder nog moet gebeuren.

Is het allemaal nog wel leuk? Jazeker wel, als je maar je administratieve zaakjes goed op orde hebt en houdt.