Belangrijke wijzigingen voor Alojamento Local

Met ingang van 2020 zullen er belangrijke wijzigingen voor Alojamento Local komen. Mits de begrotingsvoorstellen,SO2020, zijn goedgekeurd tegen die tijd.De Portugese overheid timmert hard aan de weg om het toerisme naar een hoger niveau te brengen. De accommodaties maken hier ook deel van uit. Portugalore richt zich daarbij op Alojamento Local en in de nabije toekomst ook op Casa do Campo.

Wijzigingen voor Alojamento Local

Kon je voor enkele jaren geleden nog ‘zomaar’ een alojamento local starten. Een paar kamers of een huisje verhuren voor een leuke bijverdienste. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Sommigen vinden dat onterecht en onzinnig maar over het algemeen is er zeker iets te zeggen voor de wet- en regelgeving die er nu is. Zo zijn er in de loop der jaren vele wijzigingen voor Alojamento Local accommodaties geweest. De belangrijkste is wel de invoering van het registeren, het hebben van een licentienummer AL.

Aan dit licentienummer AL zitten voorwaarden en verplichtingen zeker. Echter zijn er ook voordelen waarmee accommodatie eigenaren sterker staan in geval van calamiteiten. Voor de toeristen geeft een accommodatie welke beschikt over een licentienummer vertrouwen dat aan de basiseisen van veiligheid en comfort is voldaan. Ook kunnen gasten in geval van een echte klacht dit doen in het befaamde livro de reclamações, het klachtenboek. Dit wil geen enkele accommodatie eigenaar maar het is tevens ook een stok achter de deur.

Hoe je een licentienummer aanvraagt en waar je allemaal aan moet voldoen staat beschreven in het E-book starten Alojamento Local.

De meest recente wijziging voor Alojamento Local

Als de begrotingsvoorstellen met ingang van 2020 werkelijk in werking treden dan zullen er 2 belangrijke wijzigingen voor Alojamento Local van kracht worden.

  1. Momenteel geldt voor alle Alojamento Local’s met een vereenvoudigde boekhouding, regime simplificado, dat het belastbare winst 35% van de bruto omzet bedraagt. Dit blijft voor veel AL’s in 2020 ongewijzigd. Behalve als je een Alojamento Local uitoefent in de zogenaamde ‘insluitingsgebieden’ de zonas de contenção. In deze insluitingsgebieden gaat het percentage omhoog naar 50%.
  2. De tweede belangrijke wijziging is dat je voorheen bij stoppen en/of verkoop van de Alojamento Local over 95% van de meerwaarde belasting moest betalen. Deze regel is niet geheel opgeheven maar als je de AL langer dan 5 jaar hebt bewezen hebt uitgeoefend dan geldt er voor deze regel een vrijstelling. N.B. Dit is dus niet de wettelijke regeling als je een huis verkoopt met meerwaarde dat je hierover belasting moet betalen als je deze meerwaarde niet investeert in ander onroerend goed. Deze regeling blijft gewoon bestaan vooralsnog en heeft niets van doen met het beëindigen van een Alojamento Local.

Laat je goed informeren

Wij houden voor onze klanten én voor de aangemelde accommodaties bij Rondreizen Portugal de wet- en regelgeving omtrent Alojamento Local zo nauwlettend mogelijk in gaten. Belangrijke wijzigingen voor Alojamento Local delen we middels blogberichten als deze met iedereen. Echter het blijft ook ieders zijn eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving omtrent Alojamento Local.

Veel informatie kan je op internet vinden. Het nadeel is meteen ook dat je dan kans maakt op tegengestelde berichtgeving. Laat je niet gek maken en bezoek officiële website’s van de overheid of van de belangenvereniging.

Nog beter is om lid te worden van de belangenverening ALEP. Behalve dat je daarmee hun werk steunt: het opkomen voor de belangen van de Alojamento Local, kan je ook diverse goede pakketten afnemen. Zo bieden zij de verplichte verzekering voor accommodaties aan maar ook juridische hulp. Tevens zijn er op gezette tijden trainingen en workshops te volgen. Wel volledig in het Portugees maar dat is goed voor de integratie in de maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *