Clean & Safe voor alojamento local

Clean & Safe er is veel om te doen voor alojamento local Portugal. Ik heb een tijd getwijfeld om een stuk over het clean & safe zegel op te nemen in mijn E-book over Alojamento Local Portugal. Uiteindelijk besloten het niet te doen. Het E-book gaat tenslotte over alle verplichtingen rondom het hebben en voeren van een Alojamento Local in Portugal. Het Clean & Safe zegel hiervan hopen we dat het een tijdelijke maatregel is vanwege het coronavirus.

Clean & Safe zegel alojamento local portugal vanwege het coronavirus

Clean & Safe zegel wat is het?

Het keurmerk “Clean & Safe”, gecreëerd door Turismo de Portugal, is bedoeld om toeristische ondernemingen en reis- en toerismebureaus te erkennen die de verbintenis aangaan om te voldoen aan de aanbevelingen van de nationale toeristenautoriteit, in combinatie met de richtlijnen het directoraat-generaal Gezondheid, om het risico op besmetting van hun ruimtes met SARS-CoV-2 (nieuw coronavirus) of andere infecties te verminderen. Dit initiatief, verwoord in samenwerking met de Confederatie van Toerisme van Portugal (CTP) en met bijdragen van de verschillende verenigingen in de sector, zal ook worden uitgebreid tot andere activiteiten in de sector, waaronder alojamento local. (bron: Turismo de Portugal)

Clean & Safe alojamento local Portugal

Er is veel te doen om dit zegel. Er zijn een paar zaken wel duidelijk. Om gasten te krijgen is het clean & safe zegel eigenlijk wel van grote toegevoegde waarde. Je geeft hiermee immers aan dat jij als accommodatie eigenaar bewust bezig bent met de veiligheid van jouw gasten. Extra en intensiever schoonmaken mét de juiste producten. In voorraad hebben van attributen voor persoonlijke bescherming zoals maskers en desinfecterende gel.

Is het zegel verplicht? Nee! Is het aanbevolen? Ja zeker wel. Hoe zit het dan? Het zegel is niet verplicht maar als je het wel aanvraagt dan moet je ook aan alle voorwaarden voldoen.

Alojamento local Portugal ten opzichte van collega’s

Er is lange tijd veel onduidelijkheid geweest wat nu al die voorwaarden zijn waaraan je dan moet voldoen. Voor collega’s vallend onder de andere toeristische groepen zoals bijvoorbeeld RNET, RNAAT en RNAVT was het al veel eerder duidelijk. Voor deze doelgroepen waren er al eerder richtlijnen en trainingen en was er ook de mogelijk al om het clean & safe zegel aan te vragen.

Inmiddels zijn er ook voor accommodatie eigenaren van een alojamento local Portugal trainingen te volgen via het Turismo de Portugal.  Het betreft een training over 2 dagdelen verspreid van elk 2 uur. Inmiddels heb ik zelf deel 1 achter de rug en mag ik op maandag 18 mei mij buigen over deel 2. Na afloop krijg je een mooie handout in pdf om alles nog eens rustig te kunnen nalezen. Echter ook in de training draait veel om RNET en minder om RNAL. Terwijl sommige zaken echt nauwelijks tot niet te realiseren zijn voor Alojamento Local Portugal.

Alojamento Local Portugal, RNAL, zijn ook de meest diverse groep. Hieronder vallen zowel appartementen als inpandige kamers maar ook hostels én variaties hierop. Met name de AL moradia en AL quatro hebben een grote handicap in het hanteren van de voorwaarden voor het zegel.

Aanvragen clean & safe zegel

In tegenstelling tot de andere toeristische ondernemingen, die het zegel konden aan vragen via het Turismo de Portugal, kunnen eigenaren van een alojamento local Portugal het clean & safe zegel per 14 mei 2020 aanvragen via  Balcão do Empreendedor (ePortugal.gov.pt)

Hiervoor doorloop je een aantal stappen:

 •  Je geeft aan onder welke gemeente je valt
 • Vervolgens dien je de aanvraag in door het invullen van de vragenlijst
 • Ondertekenen kan je doen met de digitale sleutel. Als je die nog niet hebt kan je die hier aanvragen.
 • Je aanvraag wordt toegekend of geweigerd. Hiervan krijg je bericht. Bij toekenning krijg je het zegel digitaal toegestuurd én wordt deze toegevoegd aan je licentie in het register.
 • Je mag nu het clean & safe zegel gaan voeren in je reclame uitingen, website en op social media.

Voorwaarden clean & safe alojamento local Portugal

(bron: EPortugalgov-balcão do empreendedor)
Accommodaties moeten voldoen aan de volgende regels, die zijn vastgelegd in de ‘Verklaring gezonde en veilige accommodatie’. Ik heb de regels zoveel mogelijk één op één overgenomen om misverstanden te voorkomen.

Training voor alle medewerkers

Alle medewerkers kregen specifieke informatie en / of training over:
 • Intern clean & safe protocol voor de COVID-19 coronavirus uitbraak.
 • Hoe te voldoen aan elementaire voorzorgsmaatregelen voor infectiepreventie tegen het coronavirus:
  • handhygiëne: was de handen regelmatig gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep of gebruik een handdesinfecterend middel dat ten minste 70% alcohol bevat. Vermijd contact met de ogen, neus en mond met je handen.
  • verkouden/ademhalingsmoeilijkheden: hoesten of niezen in de onderarm. Gebruik een tissue, na gebruik onmiddellijk direct weggooien en pas bovenstaande handhygiëne toe. vermijd contact met de ogen, neus en mond met je handen.
  • sociaal gedrag: het veranderen van de frequentie en vorm van contact tussen werknemers onderling en tussen hen en de gasten. Het vermijden van (indien mogelijk) nauw contact, handdrukken, kussen, gedeelde banen, persoonlijke ontmoetingen en het delen van voedsel, keukengerei , glazen en handdoeken.
 • Hoe te voldoen aan dagelijkse zelfcontrole om koorts te beoordelen (lichaamstemperatuur meten en de meettijd en -waarde vast te leggen), hoesten of ademhalingsmoeilijkheden te controleren.
 • Hoe te voldoen aan de richtlijnen van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) voor het reinigen van oppervlakken en het behandelen van kleding in inrichtingen.

Informatie voor alle gasten

De volgende informatie is beschikbaar voor alle gasten:
 • Hoe te voldoen aan elementaire voorzorgsmaatregelen voor preventie en infectiecontrole met betrekking tot de COVID-19 coronavirus uitbraak.
 • Wat is het interne protocol voor de COVID-19 coronavirus uitbraak.
De accommodatie heeft: 
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen in voldoende aantallen voor alle werknemers.
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar voor gasten (maximale capaciteit van de inrichting).
 • Voorraad schoonmaakmiddelen voor eenmalig gebruik in verhouding tot de capaciteit van de accommodatie.  Waaronder schoonmaakdoekjes voor eenmalig gebruik bevochtigd met desinfectiemiddel, bleekmiddel en alcohol 70%.
 • Dispensers van op alcohol gebaseerde antiseptische oplossing of op alcohol gebaseerde oplossing in de buurt van de in- en uitgangen. Indien van toepassing per verdieping, bij de ingang van het restaurant, de bar en de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.
 • Afvalcontainer met een niet handmatige opening en plastic zak.
 • Plaats om mensen te isoleren bij een vermoede of bevestigde gevallen van COVID-19. Een ruimte die bij voorkeur natuurlijke ventilatie of een mechanisch ventilatiesysteem heeft. Alsook gladde en afwasbare bekledingen, badkamer, voorraad schoonmaakmiddelen, chirurgische maskers en wegwerphandschoenen, thermometer, eigen afvalcontainer, afvalzakken, verzamelzakken voor gebruikte kleding, drinken en niet-bederfelijke voedingsmiddelen. Note: let op juist dit is voor de meeste eigenaren van een alojamento local Portugal een lastig te realiseren punt maar wel een voorwaarden waar men op controleert.
 • In het sanitair uitrusting voor het wassen van handen met vloeibare zeep en papieren handdoeken.

Wat moet de alojamento local Portugal nog meer doen?

 • Wassen en desinfecteren, in overeenstemming met het interne protocol, van de oppervlakken waar werknemers en gasten gebruik van maken.
 • Meerdere keren per dag schoonmaken van oppervlakken en voorwerpen die algemeen worden gebruikt. Denk ook aan balies, licht- en liftschakelaars, deurkrukken, (kast)handvatten.
 • Natte reiniging verdient de voorkeur boven chemisch reinigen en het gebruik van een stofzuiger.
 • Regelmatig en veelvuldig ventileren van kamers en overige ruimten.
 • De desinfectie van het zwembad of andere apparatuur in SPA’s / wellnessruimtes  moet men doen zoals gedefinieerd in een intern protocol.
 • De desinfectie van de jacuzzi wordt regelmatig gedaan door het legen van al het water gevolgd door schoonmaken en desinfecteren. Vervolgens vullen met schoon water en desinfecteren met chloor in de juiste hoeveelheid, ook weer volgens het interne protocol.
 • Bij het verstrekken van maaltijden moet men zoveel mogelijk het directe contact met het voedsel vermijden. Als ook het serviesgoed en bestek zo min mogelijk aanraken.
 • Ontbijtbuffet dient men te vervangen door individueel aangeboden maaltijden

Het clean & safe protocol inzake linnengoed en handdoeken

 • Speciale aandacht voor het verschonen van beddengoed en schoonmaken in de kamers. Rekening houdend met voldoende tijd tussen 2 reserveringen in. Tevens ook met bescherming volgens het interne protocol.
 • Het verwijderen van beddengoed en handdoeken ,zonder het te schudden, door het naar binnen te rollen. Dit zonder het lichaam aan te raken en het rechtstreeks naar de wasmachine te vervoeren.
 • Machinewas op minimaal 60 ° C waarbij er geen wasgoed gemengd mag worden van gasten(kamers).

Aanvullende verantwoordelijkheden eigenaar/bedrijfsleider

 • Er dient ten alle tijden iemand aanwezig te zijn die verantwoordelijk is én weet hoe te handelen bij een vermoedelijke infectie. Kortom breng de persoon met symptomen naar de isolatieruimte, geef je de nodige hulp en neem contact op met de SNS.
 • De ontsmetting van het isolatiegebied wanneer er positieve gevallen van infectie zijn. Alsmede extra reiniging van alle ruimten en oppervlakten waarmee men in aanraking is geweest.
 • Afval van iemand die in isolatie zit moet men gescheiden verwerken. Dit in een extra plastic zak die men goed kan afsluiten. Het afval dient als biologisch afval bij een daartoe erkend afvalpunt aangeboden te worden.
Meer lezen? Dit zijn enkele belangrijke websites: Alesclarimentos en Alep. Na het lezen van bovenstaande niet ontmoedigd geraakt? Dan kan je het clean & safe zegel voor alojamento local aanvragen bij: EPortugal.gov balcão do empreendedor. Het zegel is geldig tot en met 30 april 2021.