Alojamento local in Portugal

Alojamento local in Portugal Portugalore ontwikkelde uniek E-book

Normaal start ik niet met een dergelijke grote foto. Echter nu wil ik jullie dat meegeven wat ik ook mezelf wil meegeven. Rust Ruimte en Relaxen! Ik ben een duizendpoot. Ik heb een Alojamento local in Portugal (Arganil). Door mijn eigen ervaringen én in gesprekken met collega’s merkte ik dat er behoefte was aan informatie in onze eigen taal: Nederlands.

Alojamento local in Portugal

Veel vragen die mij via Facebook bereiken zijn vragen van mensen die plannen hebben om zich in Portugal gaan vestigen. Veel van hen willen ook een alojamento local gaan beginnen. Mag dit dan zomaar? Nee zeker niet. Echter eerst even verduidelijken wat nu eigenlijk de term alojamento local inhoudt. Alojamento Local in Portugal is kleinschalige vakantieverhuur, accommodatie verhuur met een maximum van 9 eenheden en 30 gasten. Behalve voor hostels die ruimere eenheden mogen verhuren. Onder eenheden kan men bijvoorbeeld verstaan kamers van een bed and breakfast of een guesthouse, appartementen, tenten of een combinatie daarvan.

Accommodatie voor vakantieverhuur

Wil jij jouw accommodatie gaan verhuren of een gedeelte daarvan voor vakantie verhuur dan ben je dus een alojamento local. Hiervoor heb je een vergunning nodig, je zogenaamde AL nummer. Welke staat geregistreerd bij het registo nacional de turismo, dit register is voor iedereen in te zien. Voor gasten is dit AL-nummer een ‘bewijs’ dat zij te maken hebben met een goedgekeurde accommodatie. Een accommodatie welke gecontroleerd is op brandveiligheid, hygiëne, bouwkundige aspecten en inrichting. Een accommodatie ook die een gedegen administratie voert en belasting afdraagt aan de Portugese fiscus. Elk alojamento local in Portugal is dan ook verplicht dit AL-nummer te tonen op alle reclame uitingen.

Reclame uitingen zijn hierbij niet alleen advertenties in kranten, tijdschriften en op internet. Onder reclame uitingen worden alle publicaties van de betreffende accommodatie verstaan. Denk hierbij aan de website van de accommodatie en ook de social media kanalen. Ook bij plaatsing van de accommodatie bij OTA’s, online travel agency’s, zoals daar zijn booking.com, airbnb en vele anderen is het noodzakelijk dit AL nummer te vermelden. Bij veel van deze kanalen is plaatsing zelfs onmogelijk zonder dit felbegeerde AL-nummer.

Boetes bij ontbreken AL licentie

Het niet hebben van een AL licentie kan leiden tot hoge boetes. In augustus 2014 is er al een wet aangenomen die oneerlijke concurrentie moest bedwingen. Zowel particulieren als bedrijven zijn sindsdien verplicht een AL licentie nummer te hebben voor kleinschalige vakantieverhuur. De uitvoering van deze wet ligt in handen van de Autoridade de Segurança Alimentar e Económica (ASAE) en de Finanças. Wat zoveel betekent als de autoriteit voor voedsel- en economische veiligheid en de belastingdienst. Voor particulieren liggen de boetes tussen de € 2500 en € 4000. Voor bedrijven is dit aanzienlijk hoger namelijk tussen de € 25.000 en € 35.000

Verplichtingen Licentie

Ook is het niet zo dat als je eenmaal je AL licentie hebt je geen verplichtingen hebt ten opzichte van de diverse instanties. Zo moet je maandelijks je facturen inbrengen bij de Finanças en elk kwartaal aangifte doen bij de Segurança Social. Is je omzet hoger dan € 10.000 per jaar dan moet je ook IVA aangifte doen. Tevens moet je ook je niet-Portugees ingezetene gasten melden bij de SEF. O ja ook weer afmelden natuurlijk. Als je deze verplichtingen niet nakomt dan staan je ook hoge boetes te wachten. Soms een veelvoud van de eerder genoemde bedragen.

Alojamento Local e-book

Meer informatie over het starten en uitvoeren van een alojamento local in Portugal vind je in het  E-book starten Alojamento Local

Echter de gouden tip in Portugal bij alles wat je moet regelen en doen: neem de tijd! Rust, Ruimte en Relaxen dan komt het allemaal goed!

 

4 Comments

 1. Wat een super goed stuk dit.
  Wij zitten met het probleem dat wij een T 2 zijn met zitkamer, drie slaap kamers en een lounge kamer. De laatste twee beneden.
  Buren hadden ook problemen met een AL aanvragen door te veel kamers.
  Kan je dit in kadaster of id veranderen.
  Wij zitten in Ferragudo.
  Graag je advies.

  JWB de Monchy
  1. Beste JWB de Monchy,

   Dit moet inderdaad veranderd worden als je Alojamento Local wilt beginnen. Afhankelijk van jullie situatie vereist dit diverse stappen om dit te veranderen. Het voert te ver om alle mogelijkheden en eventuele stappen hier te bespreken. Jullie mogen mij altijd even een email sturen voor meer informatie, zodat we ook wat persoonlijke details kunnen bespreken. Groet José | email: adviesportugal@gmail.com

  1. Beste Marlou,

   Nee dat is niet nodig. Familie en vrienden zijn logeés die bij jou komen. Alleen als jij gasten ontvangt uit commercieel oogpunt moet jij jezelf als commerciële activiteit aanmelden en ben je gehouden aan de diverse verplichtingen. Anders zou het betekenen dat iedereen die in Portugal woonachtig is en af en toe de kinderen over de vloer heeft deze zou moeten melden. Groet José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *